30 de ani de viaţă monahală la Voroneţ

TREI DECENII SUB ÎNSEMNELE LUMINII

În prag de Prier, privim partea de transcendenţă şi dumnezeire prin ochiul cerului care-şi pogoară ocrotitor albastrul de lapis lazuli deasupra Sfintei Mănăstiri a Voroneţului. Incinta sacră a strâns anotimpuri, iradiind lumina duhovnicească spre înalturi. Albastrul Voroneţului se oglindeşte pe bolta celestă. Pământescul şi cerescul se contopesc în duhul veşniciei cu arome de tămâie, făcându-ne părtaşi unei sacralităţi eterne. Îmbrăţişăm cu ochiul frumosul etern şi rafinamentul nuanţelor de albastru strălucitor.

Intrăm în aria sacralităţii şi unicităţii printr-o firească şi legitimă poartă duhovnicească. Trăim aici o stare de sfinţenie prin tonuri de auriu biruitor într-un palpit îndumnezeit. Dumnezeire şi îndumnezeire. Duhovnicie şi înduhovnicie. La cei 30 de ani de când s-au redeschis porţile sfântului locaş, retrăim emoţiile noilor timpuri. Ieri, şi azi, şi mâine. Momente de cumpănă şi încercare. Neodihnă în rugă. De la Ştefan cel Mare şi Sfânt la Petru Rareş, de la Daniil Sihastrul la mitropolitul Grigore Roşca, de la vlădică la opincă, de la prunc la bătrânul semeţ cu plete albe, de la credinţa neostoită a oamenilor iubitori de Hristos la rugile fierbinţi în chilii ale călugărilor şi călugăriţelor, de la visul creatorilor de frumos la împlinirea capodoperei ce înveşniceşte sublimul la biruinţa Sfântului Gheorghe, de la Psaltirea şi Codicele Voroneţian la căldura tainică a pietrei în faţa căreia îngenunchează Maica Stareţă, căutând sfatul cel bun.

Voroneţ, memoria culturală conservând credinţa noastră.

Voroneţ, dimensiune artistică a istoriei medievale.

Voroneţ, hartă a permanenţei şi rezistenţei prin veacuri a religiozităţii bucovinene.

Voroneţ, metaforă sublimă a ortodoxismului.

Voroneţ, monument istoric redevenit loc îngerit de fierbinte rugăciune.

Voroneţ, firească şi legitimă reîntoarcere la sfânta cuminecare.

Voroneţ, călătorie pe linia timpului din anii de pustiire spre cei de împlinire prin rugăciune, zbateri luminoase şi victorioase.

Întâistătătorul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, vrednicul de amintire ÎPS Pimen, cu încuviinţarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a redeschis drumul vieţii monahale la Voroneţ. Obştea monahală a primit în frunte pe întâia Stareţă, Stavrofora Irina Pântescu. Ora et labora. Rugăciune a fierbinte şi permanentă, muncă de gospodărire, energie şi înţelepciune, bucurie duhovnicească, recunoaştere în mediile sociale, cultural-artistice şi ecleziastice. Şi cele trei energii hăruite de Domnul: Stareţa Irina, actuala stareţă Gabriela, şi monahia Elena, membră a Uniunii Scriitorilor, au fost şi sunt prezenţe vii şi active şi în viaţa Cetăţii. Obştea de călugăriţe şi-a găsit pacea şi rodnicia lucrului bine chibzuit şi plăcut lui Dumnezeu.

Binecuvântarea sfântului obol al mănăstirii şi al monahiilor este dată în acest început de Prier prin binecuvântarea Înaltprea-sfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Cuvenita şi cucernica noastră recunoaştere şi preţuire pentru obştea monahală voroneţiană condusă cu ajutor de la Domnul de cea de a doua stareţă, stavrofora Gabriela, drept credincioasă, inimoasă şi activă. Dumnezeu să le binecuvânteze ruga continuă pentru sănătatea credincioşilor. La mulţi ani sub oblăduirea Domnului şi Dumnezeului nostru!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: