Rămas bun, Antonina Sârbu !

Antonina Sârbu (învelită într-un şal kaki) în redacţia ziarului „Zorile Bucovinei” de Ziua Bucovinei 2019. Ultimul popas la Cernăuţi, în Bucovina iubirii nemuritoare evocate în romanul ei.

Anul trecut, pe 3 aprilie, scriam în aceste Pagini despre „Romanul basarabencei Antonina Sârbu” – „Vulpe argintie” –intrat atunci în fondul de carte al Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, roman care se bucurase de o lansare de zile mari la Cernăuţi, în redacţia „Zorilor Bucovinei”, cu câteva luni înainte, de „Ziua Bucovinei”. Scriitoarea fusese invitată la Cernăuţi de foştii săi colegi de facultate la Chişinău, Maria Toacă şi Nicolae Toma, redactorul-şef al cotidianului, în virtutea unei vechi prietenii, dar mai ales pentru că o bună parte a acţiunii romanului se petrece la Cernăuţi. Mi-a mulţumit pentru cronică şi de atunci nu ne-am mai pierdut din vedere. Credeam că ne vom întâlni cândva aievea, că vom mai povesti cu optimismul ţesător încă de proiecte din prima perioadă a pandemiei, fără să ne imaginăm niciuna dintre noi trei, Maria Toacă, Antonina Sârbu şi cu mine, că basarabeanca va fi răpusă de secera sa necruţătoare. Da, scriitoarea Antonina Sârbu a plecat pe neaşteptate, acum, pe 4 aprilie, abia începusem să ne cunoaştem, să ne citim, dar nu înainte de un gest care astăzi pare premonitoriu, un lung bun rămas: a apucat să scrie la Chişinău despre prietena ei din studenţie Maria Toacă şi despre cartea sa închinată Voroneţului şi să ne dăruiască două proaspete cărţi. Ultimele. Cărţile – „Fiica zeţarului (şi alte texte)” şi „Atelierul din strada Patrice” – au plecat din Chişinău, două s-au oprit la Maria şi la alţi oameni dragi din Cernăuţi, patru au ajuns la Suceava, două pentru mine şi două pentru Biblioteca Bucovinei. Adică pentru atâţia cititori şi prieteni câţi poate un scriitor bun, ocrotit de o bibliotecă bună, să adune în viaţa sa de după moarte. Rămas bun, Antonina!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: