Pe ultima sută de metri, schimbări majore pentru eşaloanele III şi IV din România

FRF a decis modificarea sistemului competiţional al campionatului Ligii a III-a, ediţia 2020/2021, cu doar patru etape înainte de finalul sezonului regular!

Nicio echipă nu mai retrogradează direct. În schimb, teoretic, celor mai slabe 21 de cluburi li se dă şansa să mai joace încă două meciuri de baraj pentru a se menţine într-o competiţie în care au arătat până acum că nu au ce căuta. Sunt cluburi care au adunat, în 14 meciuri în acest sezon, şase puncte, cinci, patru sau chiar un singur punct!

Pe de altă parte, AJF-urile, respectiv AMFB au primit timp o lună de zile să organizeze un aşa-zis campionat în care să desemneze o campioană. Aceste reprezentante judeţene vor juca în primă fază un prim baraj într-o singură manşă, iar învingătoarele vor merge la al doilea baraj, în dublă manşă, contra celor mai slabe echipe din Liga 3.

„Luându-se în considerare principiul sustenabilităţii cluburilor participante în competiţiile FRF”, după cum anunţă federaţia, s-a elaborat „Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea jocurilor de baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga a 3-a, campionatul ediţiei 2021/2022”, aprobat de Comitetul de Urgenţă al FRF.

Menţinerea/promovarea în Liga a 3-a, ediţia 2021/2022 se va desfăşura în două etape:

Etapa I: tur preliminar pentru desemnarea campioanelor judeţene care vor participa la baraj (etapa a II-a). Data de desfăşurare este 12 mai 2021.

Etapa a II-a: baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga a 3-a, între echipele calificate din turul preliminar (etapa I) şi cele 21 de echipe care vor ocupa locurile retrogradabile (locurile 9-10 din fiecare serie plus cel mai slab loc 8 din cele zece serii) la finalul sezonului regular al competiţiei Liga a 3-a, sezonul 2020-2021. Datele de desfăşurare ale celor două manşe sunt 16 şi 23 mai 2021.

AJF-urile şi AMFB-ul au timp o lună să organizeze un mini-campionat în care echipele să joace minimum şapte meciuri pentru ca cea mai bună să fie acceptată de FRF la primul baraj.

Pe baza noului regulament, AJF-urile şi AMFB-ul vor trebui însă să îşi anunţe reprezentanta la etapa I până în data de 8 mai, la ora 24.00. Adică exact o lună începând de ieri.

Astfel, până la data de 8 mai, acestea trebuie să se organizeze într-un mod ultra-rapid şi, dacă se poate, să dea deja drumul campionatului. Câştigătoarea va fi recunoscută de FRF şi acceptată la baraj doar dacă va participa într-o competiţie cu minimum 4 echipe în componenţă şi să aibă şapte jocuri disputate în 30 de zile, adică un meci la aproximativ patru zile distanţă. Asta în condiţiile în care fotbal la acest nivel, în mod oficial, în unele cazuri, nu s-a mai jucat de mai bine de un an.

Împerecherea la baraj nu se va mai face prin tragere la sorţi pe bază de criteriu geografic, ci direct, urmând să se joace pe teren neutru, la o distanţă aproximativ egală între adversare. Cele 21 de câştigătoare vor merge apoi în etapa a II-a a barajului, unde vor întâlni echipele cele mai slabe din Liga a 3-a.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: