Deputatul PNL Ioan Balan revine la doctrina economică liberală „Prin Noi Înşine !”

> Deputatul sucevean propune revitalizarea producţiei naţionale de materii prime şi materiale pentru infrastructură, un climat fiscal stabil şi stimulativ pentru dezvoltarea capitalurilor româneşti

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a solicitat, printr-o declaraţie politică susţinută în Camera Deputaţilor, sprijinirea firmelor româneşti care produc materii prime şi materiale necesare în lucrările de infrastructură printr-un climat fiscal stabil şi stimulativ, printr-o predictibilitate a mediului legislativ, prin susţinerea forţei de muncă şi eliminarea oricăror forme de rezistenţă birocratice.

„În anul 2020, Guvernul PNL a declanşat un proces investiţional fără precedent în istoria ultimelor trei decenii, materializat în demararea lucrărilor de construire la principalele autostrăzi, la construcţia celor mai importante centuri ocolitoare, la modernizarea liniilor de cale ferată şi la reabilitarea drumurilor de interes local” a arătat Ioan Balan.

Potrivit lui, cele peste 62 de miliarde de lei programate în acest an pentru investiţii publice ar trebui să conducă la o efervescenţă puternică a producătorilor locali de materiale şi materii prime, utilizate de constructori în realizarea lucrărilor de infrastructură.

„Astfel, banii alocaţi investiţiilor ar circula preponderent în interiorul ţării, ar genera pe orizontală mai multe locuri de muncă bine plătite şi venituri mai mari la bugetele locale şi la bugetul de stat” a menţionat deputatul liberal.

Ioan Balan arată că, din păcate, tranziţia ţării noastre la economia de piaţă şi nepăsarea guvernelor anterioare în a susţine capitalurile româneşti ne-au condus la situaţia în care, astăzi, sectoarele producătoare de materiale esenţiale pentru construcţia de infrastructură aproape că au dispărut, iar elementele esenţiale sunt tot mai puţin furnizate de economia românească.

„Fierul beton şi structurile metalice provin preponderent pe calea importurilor. Şisturi bituminoase producem puţine, vopsele şi chiar banalul pietriş sunt aduse din străinătate, pentru că vechile fabrici fie nu mai produc la standarde de calitate specifice zilelor noastre, fie pentru că acestea au dispărut de tot, fiind tăiate la fier vechi” a explicat parlamentarul sucevean.

Ioan Balan a mai spus că mulţi ani s-a răspândit în spaţiul public o idee greşită, potrivit căreia românii nu sunt în stare să producă produse de calitate sau că nu am putea avea constructori români capabili să construiască autostrăzi sau căi ferate de calitate.

„Din fericire, realitatea ultimilor ani a demonstrat exact contrariul şi anume că  acolo unde construiesc unii antreprenori români  lucrările sunt realizate la cele mai înalte standarde şi sunt finalizate la timp, iar acolo unde sunt utilizate materii prime fabricate în România, lucrările sunt de calitate şi durabile. Mai mult decât atât, puţina producţie pe care o are ţara noastră este foarte căutată la export, graţie calităţii mari şi preţurilor scăzute. Aşadar, dacă pentru alţi europeni produsele româneşti sunt extrem de bune, de ce nu ar fi bune şi pentru noi, românii?” s-a întrebat liderul liberal.

Totodată, Ioan Bălan a arătat că România, ca membru al Uniunii Europene, nu poate privilegia sau discrimina operatorii economici care acţionează în ţara noastră şi nici nu poate impune vreunui constructor de infrastructură de unde să cumpere materiile prime. Dar că ceea ce poate face, însă, România este să susţină tot mai puternic operatorii economici de bună-credinţă din ţară, care au demonstrat calitate în producţia sau lucrările lor şi care au dorinţa de a se dezvolta.

„Avem suficiente exemple de succes printre întreprinzătorii români, motiv pentru care este important să îi sprijinim şi chiar să susţinem şi apariţia altora. Aşadar, revitalizarea producţiei naţionale de materii prime şi materiale utilizate în lucrările de infrastructură ţine de un climat fiscal stabil şi stimulativ, de predictibilitatea mediului legislativ, de susţinerea forţei de muncă şi de eliminarea oricăror forme de rezistenţă birocratică care ar putea să împiedice capitalurile româneşti să se dezvolte. Am convingerea că fierul produs în România este la fel de bun şi mult mai ieftin decât în alte state europene, că cimentul românesc este apreciat de zeci de ani de toţi constructorii, că produsele chimice fabricate în ţara noastră sunt de cea mai bună calitate sau că resurse minerale de suprafaţă – piatră, pietriş sau nisip – sunt mai ieftine şi cel puţin la fel de bune ca cele aduse din import” a spus deputatul liberal.

El spune că resursele financiare importante utilizate în construcţia de infrastructură ar trebui să ajute să fie dezvoltate şi ramuri importante ale economiei productive, iar România să devină, dintr-o ţară care trăieşte numai prin importuri, o ţară puternică, exportatoare.

Iniţiativa lui Ioan Bălan reînvie doctrina economică „Prin Noi Înşine!”, promovată de Partidul Naţional Liberal în prima jumătate a secolului XX.

Doctrina avea să fie pusă în practică pe timpul guvernărilor liberale din 1922-1926 şi 1927-1928, artizanul implemetării sale fiind Vintilă Brătianu, care a deţinut funcţia de ministru de Finanţe. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI