Vor să conducă România

Articolul acesta n-ar fi fost scris dacă nu m-ar fi oprit un concetăţean să mă întrebe ce e cu vânzoleala protestelor seară de seară în capitală şi în alte oraşe. De obicei, în astfel de situaţii, tac, lăsându-l pe interlocutor să continue: „Nu-i înţeleg! Sunt tineri, dar la şcoală nu se duc, munca nu le place, doctorii nici atâta fiindcă omoară oameni,  boala cică nu există, guvernanţii sunt proşti, ei sunt deştepţi, aşa-i că vor să conducă România?“

Cine vrea să-l contrazică să o facă. Eu n-am avut argumente, chiar dacă percepţia cetăţeanului exprimă un adevăr parţial: nu dispun de o anchetă sociologică asupra participanţilor la proteste, iar conţinutul lor politic se vede de la o poştă. Mi-e clar: Opoziţia, adică PSD şi AUR, forţează intrarea la guvernare, dacă se poate imediat, cu toate că momentul e unul tragic: peste o sută de decese şi peste 6.000 de noi infectări zilnice, toate locurile ocupate la ATI, iar neimplementarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă cu cele 30 de miliarde de euro cadou de la UE ar putea amâna şansele de emancipare ale României.

Însă s-ar putea ca tocmai asta să fie miza tulburărilor politice: accesul oligarhilor stângii la aceste 30 de miliarde, plus alte 50 miliarde de euro pentru dezvoltare promise în următorii 5 ani. Calculul lor însă e prost: dreapta e majoritară în principalele state occidentale şi în Parlamentul European, iar Consiliul European şi Comisia Europeană, dominate de personalităţi de dreapta, nu sunt deloc favorabile PSD încă din epoca Dragnea.

Nenorocirea e că manifestaţiile de stradă recente scot la iveală dedesubturi scandaloase: atacuri criminale, mârşave, barbare… asupra medicilor şi a spitalelor, ceea ce nu s-a întâmplat nici în timpul războaielor, steagul alb de pe clădiri fiind respectat până şi de inamici, iar încălcarea măsurilor de distanţare fizică, de purtare a măştii şi de carantinare va prelungi la nesfârşit nenorocirile pandemice, crescând numărul deceselor. De asemenea, injurierea evreilor, a Maiei Morgenstern, a străinilor Iohannis, Arafat, Dominic Fritz, Clotilde Armand…, omagierea de la tribuna Parlamentului a legionarilor ne vor ţintui din nou la stâlpul infamiei europene.

Spre deosebire de preopinentul meu, eu îi înţeleg pe cei mai mulţi tineri participanţi la proteste: nu puţini depind de patroni din alimentaţia publică, din bucătării, restaurante, terase, baruri, cafenele, hoteluri, dintr-o mulţime de alte servicii puse la dispoziţia cetăţenilor de către sectorul privat, doar n-au ieşit de capul lor în stradă, numai că de la salvarea afacerilor din alimentaţia publică şi turism şi până la mizeria atacului împotriva doctorilor, a ameninţărilor xenofobe şi antisemite drumul ar fi trebuit să fie barat de reţinere, de bună înţelegere, educaţie şi respect.

Protestele tinerilor, însă, se vor întoarce împotriva lor: participarea la demonstraţii nerespectând cerinţe minime de distanţare fizică va provoca creşterea numărului de infectaţi şi intrarea în lockdown pentru cine ştie cât timp. Semn că tinerii nu au liderii lor, lăsându-se manipulaţi de politicieni abili, fără scrupule, interesaţi numai de câştiguri electorale şi de imagine. Şi apoi, viitorul AUR se joacă în aceste zile, iar prigoana împotriva evreilor, a medicilor, a vaccinurilor, a UE… îi va izola şi termina politic. Deja tot mai mulţi adepţi ai lor renunţă la proteste.

Din păcate, între tinerii protestatari s-au amestecat pletora cartierelor mărginaşe, găştile de borfaşi, nelipsite de la astfel de evenimente, ciorditorii, gabrovenii, galeriile echipelor de fotbal (de unde fotbal?), detaşamentele de ultraşi (care fac întotdeauna ce li se comandă numai contra plată!) – fenomene (anti)sociale generate de blândeţea legii şi temporizarea justiţiarilor.

Şi, cu toate acestea, da, vor să conducă România! Dar ei, tinerii protestatari folosiţi de sforari şi manipulatori, n-au nicio şansă să ajungă la butoane. Nu că n-ar fi capabili, nici alţii nu prea sunt, ci pentru că de trei decenii încoace se îmbulzesc la Putere populiştii, urmaşii tovarăşilor, cei ce ştiu să mintă şi să facă avere. Doar nu degeaba vor să dea jos guvernul!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: