Niculai Strugariu, un nume înscris în identitatea comunităţii din Pârteştii de Jos

Frunzărind arhiva electronică a ziarului, recent am dat peste această declaraţie din 2017 (ce ar avea azi plus de rezonanţă…) formulată de prof. Niculai Strugariu în contextul lansării la Suceava a volumului „Elite sportive de pe Valea Soloneţului”, semnat alături de dr. Ioan Ieţcu şi de Cezar Vasile Strugariu: „Mi-e dor de stadionul Areni plin, care, când se golea de oameni după meci, se oprea circulaţia, mi-e dor de meciurile de handbal în cupele europene, de un miting atletic cu stadionul Areni arhiplin, ca la acel celebru meci dintre Suceava şi Cernăuţi, mi-e dor de sala de la Unirea, în care publicul care nu mai încăpea în tribune stătea pe jos pe marginea terenului, mi-e dor de autobuzul albastru pe care scria «CSM», cu şoferul pe care îl chema Nicu, care ne ducea la toate competiţiile, dar, mulţumesc lui Dumnezeu, n-am ajuns să trăiesc doar din amintiri”…

Nu demult, scriind chiar despre acest volum, Mircea Radu Iacoban se minuna cum o zonă care, de la distanţa necunoaşterii ar părea una rurală oarecare, e una în care performanţa e la ea acasă, e „prolifică născătoare de campioni”. Vor fi fiind poate şi altele mai mult ori mai puţin asemenea, dar iată că e nevoie de truda însufleţită a unor astfel de slujitori ai sportului, „capabili să descopere viitori campioni, să iniţieze şi să organizeze sumedenie de competiţii, să aşeze în vatra satului activitatea fizică organizată într-un rang altădată de invidiat şi, mai ales, s-o nemurească într-o carte. Omul sfinţeşte locul! Zeci, sute, dacă nu chiar mii de nume sunt evocate în lucrarea cu pricina – sportivi, antrenori, profesori de educaţie fizică, susţinători, dar pot fi distinse şi adevărate «dinastii» ctitoritoare”.

…Şi l-am vizitat pe prof. Niculai Strugariu pe pagina sa de Facebook, de unde tocmai am aflat că, în organizarea Asociaţiei Sportive „Faga”, Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos găzduise, vreme de trei săptămâni, ediţia din 2021 a Cupei „Primăverii” la tenis de masă, organizată chiar de prof. N. Strugariu, „o competiţie antrenantă, tinerii participanţi având şansa să se întreacă la tenis de masă într-un cadru organizat. (…) Concursul s-a desfăşurat în concordanţă cu regulile Covid ce trebuie respectate în activitatea de educaţie fizică şi sport”…

La finele anului trecut, prof. Niculai Strugariu din Pârteştii de Jos s-a numărat printre laureaţii Premiilor Fundaţiei Culturale a Bucovinei (FCB), apreciat fiind „pentru întreaga activitate publicistică, realizată cu devotament la Liceul Tehnologic «Nicanor Moroşan»”. De altfel, după ce lista laureaţilor a devenit oficială, un cunoscător şi admirator al activităţii prof. Niculai Strugariu (l-am numit pe scriitorul şi publicistul ing. Cezar Straton, vicepreşedinte al SSB), transmitea public bucuria că, printre alţi prestigioşi oameni de cultură, FCB premiase „doi intelectuali, luptători cu mintea, condeiul şi sufletul pentru păstrarea memoriei unui sat – prea puţin băgat în seamă – de pe Valea Soloneţului: Pârteştii de Jos! Mă refer la Ion Andronic şi la Niculai Strugariu. Distincţiile acordate sunt pe deplin meritate de cei doi laureaţi, demni reprezentanţi – şi păstrători – ai amintirii, memoriei, identităţii acestei obşti”. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: