Federaţia Silva trage un nou semnal de alarmă

Aşa nu se mai poate !

Foto arhivă

> În doar câteva luni, 6 pădurari au fost agresaţi de hoţii de lemne

În urmă cu doar o lună, Federaţia Sindicatelor Silva trăgea un semnal de alarmă anunţând că pe fondul creşterii presiunii asupra pădurii trei silvicultori aflaţi în timpul serviciului de pază a fondului forestier naţional au fost agresaţi de hoţii de lemn. De atunci, alţi trei pădurari, din judeţele Bacău, Hunedoara şi Vâlcea, au devenit victime ale infractorilor surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos.

Aceste noi cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative etc.).

Federaţia Sindicatelor Silva a atras atenţia încă din anul 2019, în nenumărate rânduri, că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii şi face faţă cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor absolut necesare în cadrul acţiunilor pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie precum şi mijloace de transport adecvate).

În prezent, situaţia este cel puţin alarmantă, jumătate din cei peste 7000 de silvicultori (pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român), care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier, nu sunt dotaţi cu armament de serviciu, aşa cum prevede legea (Codul silvic şi Statutul personalului silvic), desfăşurându-şi activitatea doar sub protecţia divină. Lipsirea de armament a personalului silvic a fost po-sibilă printr-o decizie absolut aberantă a Guvernului, care prin Hotărârea nr. 11/2018, a interzis utilizarea anumitor  categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România.

 În afara lipsei de armament şi de dotări, la această situaţie îngrijorătoare a agresiunilor asupra personalului silvic s-a ajuns şi din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuţii de pază, precum şi din cauza dimensionării cantoanelor şi districtelor silvice fără a se ţine seama de complexitatea şi specificul activităţii de pază a pădurilor la nivel local şi regional.

Ca urmare acestor noi cazuri de agresare a personalului silvic, în data de 31.03.2021, Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat oficial, din nou, sprijinul şi intervenţia conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a conducerii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic, ce are ca responsabilităţi paza pădurilor, cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloace de apărare şi de intervenţie, cu mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare, aşa cum sunt prevăzute de lege, astfel încât riscul de producere în viitor a unor astfel de evenimente nedorite să se reducă cât mai mult posibil.

Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenţia dlui Tánczos Barna, Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, în vederea modificării şi completării Codului penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mult mai aspre.

Totodată, în data de 1.04.2021, Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi de urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor agresiuni.

Federaţia Sindicatelor Silva va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, respectarea prevederilor Statutului personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, dimensionarea cantoanelor, districtelor şi ocoalelor silvice în funcţie de activităţile specifice şi de realităţile din teren, precum şi dotarea personalului silvic conform legislaţiei în vigoare. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: