Scrisoare deschisă

Cu câtă bucurie am citit următoarele: „În acest an CJ Suceava alocă 63 milioane de euro pentru modernizarea a 300 km de drumuri judeţene”. Dar bucuria şi entuziasmul mi-au dispărut după ce am terminat de citit. Dacă nici de data aceasta, când avem la dispoziţie bani europeni, drumul Valea Brodinei nu este inclus pentru modernizare, ci pentru circulaţie simplă, înseamnă că nu este respect pentru huţani, oameni paşnici, care muncesc în condiţii grele şi dau lapte „la maşină”, cândva „la căruţă”, dar drumul este sub orice critică. N-ai cum ocoli gropile, pentru că peste tot sunt numai gropi. Oare asta deoarece oameni nu ies în stradă, nu aruncă cu pietre la nimereală, nu „aruncă” vorbe dincolo de bunul-simţ? Cu 3 ani în urmă, la inaugurarea Căminului cultural din Izvoarele Sucevei, după modernizarea lui, domnul Flutur a participat la acel eveniment, dar a inaugurat acest drum sub orice critică. Or noi, cei obişnuiţi cu greutăţile traiului la munte, ne-am hurducat în maşină pe acest drum de parcă eram la vreo gimnastică – „sus”, „jos”, „sus”, „jos”.

Mă miră, fiindcă dl preşedinte se ţine de cuvânt. Acolo, la Izvoarele Sucevei, a amintit de acest drum nenorocit şi a promis reabilitarea lui. Dar… drumul nu a apărut în ziar pentru reabilitare. Poate e de prea mică importanţă şi este trecut totuşi la „şi altele”?!

De câte ori citesc despre realizări, proiecte, planuri de viitor, îmi apare în minte implicarea dlui preşedinte de consiliu judeţean în clipele de groază ale puhoiului de apă ce s-a abătut în 2008. Am participat la inaugurarea celor 6 case construite pentru sinistraţi. Dovedind milă, compasiune, dl Flutur a dăruit colacii primiţi săracilor.

Consider că dl preşedinte este cel mai în măsură să spună „cine este vinovat” în următoarea situaţie: după ceva ani, sinistraţii – aproape toţi foşti elevi ai mei –, s-au trezit cu somaţii de a plăti sume cu care ar fi putut reconstrui casele lor afectate de ape, dacă ar fi avut. Iar ceea ce li se impută ei nici nu pot pronunţa, darămite a vedea sau avea. Ei au intrat în case având un singur bec de 60 W şi s-au trezit că „au candelabre” din cele mai scumpe şi nu numai. Ei, unii cu 7-8 copii, umblă pe la judecăţi, îi macină grija, le şubrezeşte sănătatea şi aşa precară.

Dle Flutur, cred că dvs. sunteţi cel mai îndreptăţit să interveniţi măcar cu un răspuns bieţilor oameni: „Cine este vinovat?”.

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina