Din calvarul Bucovinei…

„Din calvarul Bucovinei. Martiriul românesc de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941, la 80 de ani. Comemorarea şi omagierea victimelor masacrului sovietic – conotaţii în viaţa socială şi politică actuală”.

Sub acest nume – pregătite fiind de Organizaţia Judeţeană AUR şi de Parohia Tişăuţi – s-au reunit joi, 1 aprilie, pomenirea creştinească de la Biserica Tişăuţi, păstorită de pr. prof. Mircea Bejenar, iar apoi o conferinţă cu numeroşi invitaţi (vorbitori şi auditori), la hotel Balada. Invitaţii speciali au fost filosoful Sorin Lavric, senator AUR; Ovidiana Bulumac şi Corneliu Ciucanu, ambii cercetători ştiinţifici la Academia Română; Elena Nandriş, de peste 15 ani în fruntea destinelor comunei româneşti Mahala din regiunea Cernăuţi.

Conferinţa a fost deschisă de senatorul Mircea Dăneasă, care a şi moderat-o, invitându-l mai întâi la microfon pe Sorin Lavric. Potrivit lui, la o astfel de comemorare nu e cazul nici de lamentaţii, nici de imprecaţii; dar „jertfa lor de victime inocente” trebuie evocată neapărat, în acest sens promiţând că „vom veni în fiecare an la Suceava, de 1 aprilie”. Senatorul Lavric a mai spus că „politicienii AUR vor fi oricând lângă preoţi şi lângă Biserică”, de părere fiind că „politicianul fără preoţi nu are temei, nu are boltă spirituală”. În ce priveşte istoria, a arătat tranşant că „nu ne vom lăsa intimidaţi, vom dezvălui care este adevărul despre istoria României”.

Pe rând, au vorbit pr. prof. Mircea Bejenar, Elena Nandriş, Ovidiana Bulumac, Corneliu Ciucanu, deputatul Dorin Gheorghe Acatrinei (preşedintele filialei AUR Suceava), deputatul sucevean Florin Puşcaşu. La intrarea în sala de conferinţe, participanţii au putut să vadă lucrări ale artistului plastic Radu Bercea, fost deţinut politic, din cadrul expoziţiei sale „Memoria retinei gulagului românesc”. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: