OMS recomandă „a nu se utiliza” Ivermectina în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat miercuri „a nu se utiliza” Ivermectina în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, cu excepţia studiilor clinice, informează AFP. Ivermectina, un medicament antiparazitar frecvent folosit, face obiectul unei intense campanii de promovare pe reţelele de socializare, dar, potrivit unui comitet de experţi de la OMS, datele furnizate de studiile clinice desfăşurate pentru a măsura eficacitatea acestui medicament împotriva Covid-19 nu au furnizat rezultate convingătoare. „Recomandarea noastră este de a nu se utiliza Ivermectina pentru pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19. Recomandarea se aplică indiferent de nivelul de gravitate sau de durata simptomelor”, a declarat Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea Covid-19 din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă.

Experţii de la OMS au formulat aceste concluzii pornind de la un total de 16 studii clinice aleatorii care includ 2.400 de participanţi, însă unele dintre acele studii compară Ivermectina cu alte medicamente. Numărul studiilor ce permit compararea Ivermectinei cu un placebo „este mult prea restrâns”, a explicat medicul Bram Rochwerg, cercetător la Universitatea McMaster din Canada şi membru în comitetul OMS însărcinat cu evaluarea acestui medicament.

Janet Diaz şi Bram Rochwerg au precizat că aceste recomandări sunt „în dinamică” şi vor fi actualizate dacă noi cercetări vor infirma sau vor completa nivelul actual al cunoştinţelor despre efectele Ivermectinei împotriva Covid-19.

Recomandarea OMS – prima care vizează Ivermectina – a fost făcută la scurt timp după cea formulată de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care, la fel ca OMS, nu recomandă utilizarea acestui medicament, cu excepţia studiilor clinice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: