Programul activităţilor comemorative la împlinirea a 80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

1 aprilie 2021, Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna

La împlinirea a 80 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, în memoria românilor care au fost ucişi în 1 aprilie 1941 în timp ce încercau să treacă din partea de nord a Bucovinei, ocupată de Uniunea Sovietică, în patria mamă, joi, 1 aprilie 2021, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, va avea loc o manifestare comemorativă.

Manifestarea este organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi se va desfăşura după următorul program:

  • 16.00 Săvârşirea slujbei Parastasului pentru românii căzuţi la Fântâna Albă de către Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul şi cuvânt al Prea-sfinţitului Părinte Damaschin;
  • 16.20 Alocuţiune a arhid. prof. univ. dr. Vasile Demciuc;
  • 16.30 Recital comun al formaţiei folclorice „Perla” a Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuţi şi al grupului „Mlădiţe bucovinene” al şcolii gimnaziale nr. 8, Suceava;
  • 16.40 Alocuţiune a doamnei acad. Alexandrina Cernov, Cernăuţi, membru corespondent al Academiei Române;
  • 16.50 Recital al corului Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Suceava;
  • 17.00 Alocuţiune a senatorului Viorel Badea, Preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Mass-Media din Senatul României;
  • 17.10 „Să nu ne uitaţi” – recital de muzică, poezie şi fragmente biografice, susţinut de Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus;
  • 17.35 Alocuţiune a domnului Dorin Popescu, fost viceconsul al României la Cernăuţi, şi alte alocuţiuni;
  • 17.55 Cuvânt de încheiere al Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi stareţul Mănăstirii Putna;
  • 18.00 În sunetul clopotelor Bucovinei, cu o lumânare aprinsă în memoria victimelor de la Fântâna Albă.

Joi, 1 aprilie, la ora 18.00, în mănăstirile şi bisericile din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor se vor trage clopotele pentru pomenirea românilor morţi la Fântâna Albă şi în alte zone în urma ocupaţiei sovietice.

Manifestarea comemorativă este organizată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Mănăstirea Putna şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Arboroasa”.

În 1 aprilie 1941, circa 3.000 de români din nordul Bucovinei, ocupată de URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov, au dorit să treacă graniţa în patria mamă. Majoritatea au fost ucişi la Fântâna Albă, de grănicerii sovietici.

În 1 aprilie este comemorată Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

În 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfinţit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiţă de piatră, spaţii pentru depunerea de flori şi aprinderea de lumânări, inscripţii cu numele satelor de unde au pornit spre România cei ucişi în masacrul din 1941 (Crăsnişoara Nouă, Crăsnişoara Veche, Budineţ, Davideni, Igeşti, Cireşul, Pătrăuţii de Sus, Pătrăuţii de Jos, Bănila pe Siret, Crasna, Ciudei, Suceveni, Corceşti, Carapciu, Cupca, Dimca, Iordăneşti) şi o fântână. Portalul a fost realizat de mănăstire pe locul unei troiţe ridicate la 1 aprilie 2011 în memoria victimelor Masacrului de la Fântâna Albă, la iniţiativa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. (Mănăstirea Putna)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: