China neagă că ar fi ascuns date în cadrul investigaţiei OMS privind originea virusului

China a negat ieri că ar fi ascuns date sau că a îngreunat munca experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care s-au deplasat între ianuarie şi februarie în oraşul Wuhan, unde a fost detectat primul focar de Covid-19, pentru a investiga originea coronavirusului SARS-COV-2, relatează EFE şi AFP.

China a părut stânjenită de afirmaţiile directorului general al OMS, care a cerut să fie continuată ancheta pe baza ipotezei potrivit căreia virusul ar fi putut scăpa accidental dintr-un laborator chinez. Chestionat pe această temă la o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Beijing, Liang Wannian, şeful echipei experţilor chinezi care a investigat coronavirusul, s-a făcut că nu înţelege afirmaţiile făcute de Tedros Adhanom Ghebreyesus. Potrivit lui Liang Wannian, „China a oferit toate datele disponibile şi a sosit momentul să se studieze originea virusului şi în alte părţi ale lumii”.

Marţi, SUA şi alte 13 ţări şi-au exprimat „preocuparea” cu privire la raportul publicat de OMS privind originea Covid-19 şi au afirmat că misiunea internaţională a fost „întârziată semnificativ” şi că „nu a avut acces la datele şi mostrele” virusului „originale şi complete”.

Potrivit lui Liang, partea chineză a raportului deja s-a încheiat, iar vizita unei noi misiuni a OMS depinde de evoluţia investigaţiilor. „Este prea curând pentru a vorbi despre o altă misiune de experţi în China. Depinde de recomandările investigaţiilor şi de planurile lor specifice. Sunt necesare studii şi în alte ţări şi regiuni” ale lumii, a declarat expertul chinez.

Polemica a fost suscitată de faptul că experţii OMS ar fi obţinut doar rapoarte elaborate în prealabil de experţii chinezi sau nu au putut revizui datele originale asupra cărora s-au bazat aceste rapoarte, ceea ce le-ar fi permis să ajungă la propriile concluzii privind originea coronavirusului şi modul în care s-a răspândit, potrivit unor media internaţionale precum The Wall Street Journal. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acuzată de prea mare complezenţă faţă de Beijing, a stârnit surpriză ieri cerând o anchetă suplimentară asupra ipotezei potrivit căreia coronavirusul ar fi putut scăpa accidental din laboratorul de virusologie din Wuhan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: