Pentru 168 de milioane de copii, şcolile au fost închise în ultimul an

La începutul acestei luni, ne-am uitat cu toţii în urmă, surprinşi de faptul că s-a împlinit un an de la debutul pandemiei de Covid-19. O nouă realitate s-a făcut simţită în vieţile oamenilor de pe întreaga planetă.

În privinţa copiilor din toată lumea, cele mai recente date disponibile ale UNICEF descriu o nouă realitate, dezastruoasă.

Sănătatea

 > Aproximativ 3 miliarde de oameni din întreaga lume nu au condiţiile de bază pentru a se spăla pe mâini cu apă şi săpun acasă.

> În medie, 700 de copii sub 5 ani mor în fiecare zi din cauza bolilor provocate de lipsa apei şi a serviciilor de salubrizare şi igienă.

 > Cel puţin unu din şapte copii şi tineri a fost afectat de măsurile de izolare la domiciliu în cea mai mare parte a anului trecut, ceea ce duce la stări de anxietate, depresie şi izolare.

> În noiembrie 2020, peste două treimi din serviciile de sănătate mintală destinate copiilor şi adolescenţilor fuseseră întrerupte.

Educaţia

Pentru că nu au putut participa la ore în persoană, copiii rămân tot mai mult în urmă, cei mai marginalizaţi plătind cel mai mare preţ:

> Şcolile sunt închise de aproape un an pentru peste 168 de milioane de elevi la nivel global.

> Cel puţin un elev din trei nu a avut acces la educaţia la distanţă în perioada în care şcolile au fost închise.

Copiii trebuie să fie în centrul eforturilor de recuperare

E nevoie de eforturi mari şi neîntrerupte pentru ca generaţia copiilor noştri să nu devină o generaţie pierdută.

„Copiii trebuie să fie în centrul eforturilor de recuperare” a precizat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

„Aceasta înseamnă prioritizarea şcolilor în cadrul planurilor de redeschidere, asigurarea protecţiei sociale, inclusiv transferuri băneşti pentru familii. Şi înseamnă a face serviciile de importanţă critică accesibile pentru cei mai vulnerabili copii. Abia atunci putem proteja această generaţie, astfel încât să nu devină o generaţie pierdută.” (DESPINA ANDREI, manager comunicare şi atragere de fonduri, UNICEF România)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: