Deputatul PNL Ioan Balan către premierul Florin Cîţu:

Care este motivul pentru care actualul guvern continuă, în mod greşit, să dezvolte proiectul Autostrăzii Moldovei doar până la Paşcani ?

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, anunţă că foloseşte toate pârghiile parlamentare pentru a determina Guvernul să revizuiască planul autostrăzii A7, astfel încât aceasta să nu se oprească la Paşcani, ci să fie continuată până la Siret.

Astfel, deputatul liberal sucevean a adresat o întrebare în Parlament premierului Florin Cîţu şi miniştrilor Transporturilor şi Proiectelor europene, Cătălin Drulă şi Cristian Ghinea, în care solicită lămuriri faţă de situaţia „profund insatisfăcătoare” privind tronsonul Paşcani – Suceava – Siret, care ar urma să fie executat în regim de drum expres şi nu de autostradă.

Parlamentarul liberal sucevean a transmis premierului Florin Cîţu şi miniştrilor Drulă şi Ghinea că a constatat „cu profundă insatisfacţie” că traseul Autostrăzii Moldovei, care ar trebui să meargă de la Ploieşti şi până la punctul de frontieră de la Siret, se mărgineşte doar la traseul Ploieşti – Paşcani, urmând ca secţiunea Paşcani – Suceava – Siret să fie construită doar în regim de drum expres.

„Mai mult decât atât, o altă mare dezamăgire a fost informaţia potrivit căreia, între proiectele finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru componenta investiţii în infrastructura rutieră este propusă pentru finanţare numai secţiunea de la Ploieşti la Paşcani, în timp ce finanţarea pentru Paşcani – Suceava – Siret este incertă” a arătat Ioan Balan.

El le aduce aminte miniştrilor că atunci când în campania electorală s-a promis construirea Autostrăzii Moldovei, nu s-a precizat că aceasta se realizează doar până la Paşcani sau doar pe anumite bucăţi.

„De asemenea, ne-am angajat ca proiectul Autostrăzii Moldovei să se realizeze de o manieră unitară şi în acelaşi timp, nu cu întârzieri pe secţiunea cea mai îndepărtată. Chiar dacă guvernele PSD au elaborat un proiect greşit pentru Autostrada Moldovei, cred că este de datoria noastră să corectăm greşelile trecutului şi să construim Autostrada Moldovei aşa cum am promis, până la Siret” a spus Ioan Balan.

Având în vedere aceste considerente, Ioan Balan cere premierului şi miniştrilor implicaţi să spună care este motivul pentru care actualul guvern continuă, „în mod greşit”, să dezvolte proiectul Autostrăzii Moldovei doar până la Paşcani şi nu până la Siret. Care este motivul pentru care actualul guvern nu a întreprins demersurile necesare pentru construirea secţiunii Paşcani – Suceava – Siret în regim de autostradă şi care este motivul pentru care prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu s-a propus finanţarea întregului proiect al Autostrăzii Moldovei, de la Ploieşti la Siret.

„Vă solicit insistent, domnule prim-ministru, domnilor miniştri, să revizuiţi planurile Autostrăzii Moldovei astfel încât aceasta să aibă traseul Ploieşti – Paşcani – Suceava – Siret şi să întreprindeţi demersurile necesare pentru ca finanţarea disponibilă prin PNRR să vizeze tot traseul autostrăzii, nu doar o parte. Consider că nu mai putem invoca la nesfârşit greşelile imense ale guvernelor PSD, ci avem datoria de a corecta problemele din anii trecuţi şi de a ne respecta angajamentele asumate în faţa oamenilor” a transmis deputatul sucevean responsabililor guvernamentali.

Tot Ioan Balan a susţinut o declaraţie politică în care arată că, prin eforturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale Guvernului PNL, România a obţinut accesul la resurse financiare fără precedent în istorie, în valoare de peste 80 de miliarde de euro, pentru a se moderniza şi a construi infrastructură. Şi că mult aşteptatele autostrăzi, care să lege provinciile istorice ale ţării, au acum asigurate resursele financiare necesare pentru a se realiza.

„Din păcate, această situaţie financiară deosebit de bună se suprapune pe proiecte de infrastructură făcute în bătaie de joc, moştenite din timpul guvernărilor PSD. Vorbim despre proiecte de slabă calitate sau chiar greşite, care, din păcate, nici astăzi nu au fost corectate şi care, dacă vor fi duse mai departe în mod greşit, îi vor nemulţumi şi mai mult pe oameni. Spre exemplu, aflăm că Autostrada Moldovei, care trebuie să lege nord-estul ţării de Capitală, se opreşte brusc la Paşcani, pentru că acolo a considerat PSD normal să traseze frontiera pentru infrastructura modernă. Nu ştiu cui i-a trecut prin cap o asemenea năstruşnicie, însă ştiu precis că Moldova nu se opreşte nici la Roman, nici la Paşcani, nici la Suceava, ci acolo unde este frontiera de stat a ţării, la Siret! Vă spun sincer că m-am întristat să constat că nici astăzi Guvernul nu a corectat această eroare majoră a proiectului Autostrăzii Moldovei, ci tolerează o soluţie greşită, din timpul PSD” a declarat Ioan Balan.

El a mai precizat că ştie că tot ceea ce a promis PSD în domeniul infrastructurii a făcut în bătaie de joc faţă de banii publici şi faţă de oameni, dar şi că PSD nu mai este la guvernare de peste un an de zile, iar unele lucruri nu s-au îndreptat nici astăzi.

„Actualul guvern nu mai poate da vina la infinit pe greşelile PSD! Are toate instrumentele să corecteze erorile trecutului. Cei care mă cunosc ştiu bine că am fost cel mai puternic critic al incompetenţei guvernelor PSD şi mai ştiu şi că nu mă voi abţine de la a critica inclusiv Guvernul pe care îl susţin, dacă acesta deviază de la obiectivele pe care ni le-am asumat. Oamenii aşteaptă enorm de la noi, după ani întregi de dezamăgiri din partea PSD” a spus Ioan Balan.

Vicepreşedintele regional al PNL a continuat arătând că PNL a promis în faţa oamenilor că va realiza o adevărată revoluţie în infrastructura din Moldova, cu fonduri europene şi cu fonduri naţionale, şi că trebuie să se ţină de cuvânt.

„Am promis că vom corecta proiectele PSD şi că Autostrada Moldovei va deveni realitate cât mai curând, nu peste decenii. Trebuie să ne respectăm promisiunea în integralitate, nu pe jumătate. Actualul guvern are obligaţia istorică să mute «graniţa» Moldovei de la Paşcani, acolo unde a stabilit-o PSD, la Siret, acolo unde este firesc. Solicit insistent Guvernului să nu ducă mai departe erorile fostelor guverne, ci să le corecteze. Să demareze imediat procedurile pentru revizuirea proiectului Autostrăzii Moldovei, astfel încât autostrada A7 să meargă până la Siret. Să includă acest proiect de care se leagă toate speranţele Moldovei între finanţările prioritare prin PNRR şi  fondurile structurale, astfel încât să nu pierdem aceste oportunităţi de finanţare. Vă garantez că voi monitoriza personal modul în care Guvernul se va achita de angajamentele făcute în faţa oamenilor” a conchis Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: