Slujire arhierească în Duminica Ortodoxiei

În prima duminică din Postul Paştelui (a Ortodoxiei), 21 martie, credincioşii din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Marginea, Protopopiatul Rădăuţi, l-au avut în mijlocul lor, la Sfânta Liturghie, pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

La prima oră a dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat după datina străbună, cu pâine şi sare, de către credincioşi şi de soborul slujitor.

Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor alături de de un sobor de preoţi şi diaconi: părintele Ionel Constantin Maloş, protopop al Protoieriei Rădăuţi, arhidiaconul Mihai Bogdan Hrişcă, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educaţional-Teologic (Învăţământ), părintele Nicolae Mihalescu, preot paroh la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Marginea, şi părintele Nicolae Spînu, preot co-slujitor. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral al parohiei bucovinene.

La momentele cuvenite din cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Maxim Grigorescu, de la Mănăstirea Bogdana, din Rădăuţi a fost hirotonit întru preot, iar părintele Nicolae Spînu a fost hirotesit iconom stavrofor.

„Natanael nu era un «yesman»”

Înainte de a citi Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului şi credincioşilor, PS Damaschin le-a vorbit credincioşilor despre pericopa zilei, punând accent pe chemarea lui Natanael, israelitul în care nu era vicleşug.

„Domnul Hristos a spus despre Natanael: «Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug». Exprimarea iniţială a lui Natanael când Filip i-a spus «Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret», nu a fost una politicoasă: «Din Nazaret poate fi ceva bun?». El însă a spus ce a gândit şi ce a simţit. De aceea, Domnul Hristos a văzut dincolo de exprimarea lui Natanael. A văzut un om care avea o oarecare sinceritate a inimii, un om fără vicleşug, care nu dorea neapărat să placă altora, care să spună doar ceea ce doresc alţii să audă. Ca să folosesc un termen actual, Natanael nu era un «yesman». Deşi poate s-ar fi putut exprima într-un alt fel, mai elegant, Domnul Hristos a văzut acest nevicleşug în inima lui Natanael şi nu l-a condamnat, ci, mai mult, pornind de la această constatare, l-a tras pe calea mântuirii.”

În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuieşte în Duminica întâi din Postul Mare triumful Ortodoxiei, al dreptei credinţe împotriva ereziilor, fiind amintite evenimentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane şi întărite hotărârile celor şapte sinoade ecumenice.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: