Pelerinaj cu racla moaştelor Sfântului Ioan cel Nou pe străzile municipiului Suceava

Cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în Duminica Ortodoxiei, începând cu ora 15, icoana şi racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost purtate în cântări şi rugăciuni pe străzile municipiului Suceava, astfel încât să aducă linişte şi mângâiere credincioşilor şi să le întărească lor credinţa în această perioadă de grea încercare.

Un sobor de preoţi şi diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală, condus de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a însoţit racla cu moaştele Sfântului mare făcător de minuni şi ocrotitor al Sucevei.

Procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan a început de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava şi s-a îndreptat către toate bisericile municipiului. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou şi la căminul de bătrâni din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ierarhul a înălţat rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum şi pentru toţi cei aflaţi în slujba aproapelui.

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, împreună cu stareţul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, arhim. Serafim Grigoraş, şi părinţi de la Catedrala Arhiepiscopală au oferit din florile aduse la racla sfântului cadrelor medicale şi celor care poartă de grijă bolnavilor în această perioadă dificilă.

În cuvântul rostit la finalul procesiunii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a evidenţiat cât de important este ajutorul desăvârşit trimis de Dumnezeu: „Atunci când suntem într-un necaz, într-o nevoie, într-o primejdie, ne uităm în jur şi căutăm ajutor, sprijin, susţinere, întărire, soluţii. Câteodată găsim, altădată nu. Căutăm sprijin şi ajutor la oameni. La cei din familie, la medici, la autorităţi, la specialişti. Vin însă vremuri când, oricât ne-am uita în jur, nu găsim suficient ajutor. Şi câteodată mai devreme, alteori, din păcate, ceva mai târziu, ne ridicăm privirea în Sus. Aşa ar trebui să facem şi noi, mângâiaţi fiind aici, în Cetatea Sucevei, de Dumnezeu, cu prezenţa, binecuvântarea şi mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.”

Episcopul-Vicar a vorbit şi despre mucenicia Sfântului Ioan. „Altădată, tot într-o cetate, Sfântul era târât pe jos de un cal şi capul lui era lovit de pietre, era batjocorit, era scuipat, era înjosit. Au venit însă zile în care acelaşi sfânt, acelaşi om, acelaşi trup este purtat cu cinste, cu evlavie, însoţit de rugăciuni, de cântări, de oameni care se închină, de oameni care îi cer ajutorul. De ce facem asta? Pentru că am simţit, pentru că am văzut, pentru că este evident ajutorul Sfântului Ioan.”

Preasfinţia Sa a amintit că nu este prima dată când icoana şi racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava aduc bucurie şi binecuvântare credincioşilor pe străzile judeţului Suceava.

„Acum exact un an, pe final de martie, în plin început de stare de urgenţă şi de carantină în Suceava, Sfântul Mare Mucenic Ioan a ieşit prima dată în oraş. Tot în acelaşi scop, pentru a aduce mângâiere, linişte şi bucurie, au ieşit sfintele moaşte la finalul anului trecut, de data aceasta în întreg judeţul. Şi acum, în zi importantă pentru noi, pentru Biserica Ortodoxă, în Duminica Ortodoxiei, în care Dumnezeu ne-a binecuvântat şi cu vreme bună după vreo trei zile de timp neprielnic, (…) am ieşit cu Sfântul Ioan pentru că am avut în minte ce s-a întâmplat dăţile trecute; neprogramat, nemăsluit, nelucrat de cineva dinadins s-a văzut că după ce Sfântul Ioan a binecuvântat cu prezenţa Sa străzile, oamenii şi cele două instituţii, spitalul nou şi spitalul vechi, parcă s-a mai potolit boala. Parcă virusul a mai fost constrâns. Şi aceasta este lucrarea sfinţilor, aceasta este lucrarea lui Dumnezeu prin sfinţi. Binecuvântare, linişte, mângâiere, ajutor, vindecare şi multă speranţă. Dumnezeu lucrează prin sfinţii săi şi Dumnezeu şi sfinţii Săi lucrează prin oameni.” (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: