15% din  bugetul municipiului Suceava reprezintă cheltuieli salariale 

> Cheltuielile cu personalul se ridică la 80,4 milioane de lei, iar pentru programul de investiţii sunt prevăzute fonduri de 273,226 de milioane de lei > Pentru acoperirea diferenţelor de tarif la încălzire se vor aloca 8 milioane de lei, subvenţia pentru biletele TPL fiind de 12,4 milioane de lei

În 2021, cheltuielile bugetului general centralizat al municipiului Suceava sunt dimensionate la 541,767 de milioane de lei, în timp ce partea de venituri este fundamentată la 540,254 de milioane de lei, deficitul luat în calcul fiind de 1,51 de milioane de lei.

Potrivit proiectului de hotărâre supus dezbaterii deliberativului sucevean, cheltuielile cu personalul se ridică la 80,4 milioane de lei (adică 14,84% din total), dintre care 75,49 de milioane de lei pentru aparatul executivului, iar 4,9 milioane de lei pentru instituţiile publice şi activităţile finanţate parţial sau integral din veniturile proprii. Pe capitole de cheltuieli, „Transportul” figurează cu cea mai mare pondere în buget, respectiv de 28,49%, acesta incluzând, în mod covârşitor, alocări pentru infrastructura rutieră. Urmează, în ordinea descrescătoare, „Învăţământul” –  cu 15,94%: „Protecţia mediului”, inclusiv asigurarea salubrităţii – cu 11,78%; „Cultura, recreerea şi religia” – 9,53%; „Locuinţele, serviciile şi dezvoltarea publică” –  8,95%, „Combustibilul şi energia”, inclusiv subvenţia la termoficare – 5,98%, „Asigurările şi asistenţa socială” – 5,83%; cheltuielile cu „Autorităţile executive” – 5,33%. Fundamentarea cheltuielilor bugetului local al municipiului Suceava pentru anul 2021 s-a făcut pe baza propunerilor primite de la compartimentele funcţionale ale aparatului de specialitate al primarului, de la serviciile publice de subordonare locală, precum şi de la centrele bugetare din învăţământ, Creşa Nr. 1 şi Teatrul Municipal „Matei Vişniec”.

În ceea ce priveşte investiţiile, prioritare sunt finanţarea lucrărilor începute în anii precedenţi, precum şi proiectele care vor beneficia parţial de subvenţii din bugetul de stat sau cu fonduri UE. Astfel, în proiectul de buget pentru anul 2021, pentru programul de investiţii sunt prevăzute alocări de 273,226 de milioane de lei, dintre care 179,502 de milioane de lei pentru lucrări în continuare, 59,37 de milioane de lei pentru lucrări noi, cât şi 34,34 de milioane de lei pentru studii şi achiziţii de bunuri. Sursa de finanţare a acestora va fi bugetul local, cu 255,115 de milioane de lei, dintre care 184,194 de milioane de lei reprezintă proiectele cu accesare de fonduri structurale. În al doilea rând, suma de 14,97 milioane de lei provine din  creditele contractate de la unităţi bancare, în timp ce din fonduri guvernamentale, pentru investiţiile sucevene se va asigura o finanţare de 3,13 milioane de lei. Valoarea subvenţiilor este de 20,40 de milioane de lei, dintre care 8 milioane de lei pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică, iar 12,4 milioane de lei pentru diferenţele la biletele pentru transportul local de călători TPL. Din fonduri publice, pentru activităţile sportive se vor aloca 5,76 de milioane de lei, pentru activităţi culturale – 495.600 de lei, iar sprijinul pentru unităţile de cult este estimat la 4,48 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: