Cartonaşul galben

Handbalul românesc şi paradoxurile sale

În ultima săptămână, handbalul românesc şi-a arătat limitele, naţionala masculină a României a pierdut acasă cu Kosovo, în timp ce selecţionata feminină a ratat accesul la olimpiada de la Tokyo. Să nu uităm faptul că băieţii noştri au fost pe vremuri campioni mondiali şi medaliaţi olimpici, iar echipa feminină, tot pe vremuri, a fost campioană mondială şi multiplă medaliată la europene.

Dar dacă vesticii au învăţat handbal de la noi şi au progresat graţie răspândirii jocului în urma creării unei baze materiale solide, la noi ridicarea unei săli polivalente durează şi mai bine de 15 ani.

Apoi, în handbalul românesc, în urma globalizării, în campionatul naţional joacă o mulţime de jucători proveniţi din toată Europa, dar mai ales din ţările fostei Iugoslavii şi din Ucraina şi Moldova. Dacă în ultimul an regulile s-au mai înăsprit în ceea ce-i priveşte pe străini, să nu uităm faptul că acum trei-patru sezoane în urmă, la unele formaţii româneşti, pe teren în primii şapte jucători patru erau străini! Atunci, cum să mai progreseze handbalul românesc dacă cei născuţi pe aceste meleaguri şi care muncesc nu au o şansă de afirmare. Din acest punct de vedere, handbalul sucevean merită toate aprecierile. Ani de-a rândul s-a menţinut la cel mai înalt nivel cu o echipă alcătuită în proporţie covârşitoare din bucovineni. Chiar dacă în prezent formaţia suceveană are ceva mai mulţi străini, echipa a doua, cu o medie de vârstă de 19 ani şi jumătate, a câştigat Seria A a Diviziei A, iar grupările de juniori II şi III sunt pe primul loc în seriile lor.

În ceea ce priveşte handbalul feminin, la meciul Norvegia – România am asistat la un „furt” calificat. Nu comentăm partida pas cu pas, doar analizăm statisticile. Echipa Norvegiei a avut 10 aruncări de la 7 metri, faţă de cele doar cinci ale României, iar României a avut patru eliminări de două minute, faţă de niciuna pentru Norvegia. Este clar doar din acest punct de vedere că vesticii nu ne vor, le încurcăm planurile peste tot în sport. Să nu uităm de nedreptatea inadmisibilă de la meciul Young Boys Berna – CFR Cluj.

Este limpede că dacă vrem să accedem la „masa bogaţilor” trebuie să muncim dublu şi să învăţăm şi noi metodele lor, la fel cum au învăţat şi ei sportul de la noi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI