Direcţia de Statistică Suceava suferă de lipsă de personal

> Deficitul survine ca urmare a sporirii numărului de unităţi din nomenclatoarele statistice, dar şi a creşterii celui al indicatorilor din cercetările statistice > DJS se confruntă cu receptivitatea scăzută a agenţilor economici şi gospodăriilor, cât şi cu refuzul de a completa cercetările respective

Peste 90% din lucrările statistice din anul 2020 au avut ca destinaţie statistică inclusiv EUROSTAT (Institutul de Statistică al Uniunii Europene). Precizarea a fost făcută de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Suceava, cu sublinierea că acest fapt reprezintă o confirmare a asumării, de către statistica românească, a obligaţiilor care decurg din statutul de statistică oficială a unui stat membru al UE.

„În anul 2020, produ-cerea de date s-a concretizat prin realizarea de lucrări statistice anuale şi infra-anuale care au acoperit toate activităţile din economia naţională structurate pe domenii statistice, conform metodologiei, tehnicilor şi metodelor de calcul a indicatorilor statistici prevăzute în normele şi standardele Uniunii Europene” se arată într-o informare a DJS Suceava.

Anul trecut, instituţia suceveană de statistică a întâmpinat şi dificultăţi, acestea ţinând, în principal, de subdimensionarea personalului DJS în raport cu volumul şi complexitatea lucrărilor statistice, cât şi cu termenele foarte strânse de livrare a studiilor. Acestea, concomitent cu sporirea numărului de unităţi din nomenclatoarele statistice, creşterea numărului de indicatori din cercetările statistice, dar şi pe fondul receptivităţii scăzute a unităţilor economice şi gospodăriilor populaţiei.

Totodată, de evidenţiat sunt refuzul unor agenţi economici de a completa cercetările statistice, ceea ce duce la un consum de timp suplimentar pentru obţinerea datelor solicitate, cât şi problemele legate de lucrul pe portal. „Au existat perioade în care portalul nu a fost funcţional sau accesul a fost foarte lent sau blocat, determinând scăderea interesului unităţilor de a raporta date pe portal” se reliefează în informarea DJS Suceava, în care se remarcă inclusiv creşterea şi diversificarea continuă a solicitărilor din partea unor firme şi instituţii, privind indicatorii statistici necesari întocmirii şi promovării proiectelor cu finanţare externă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: