Potrivit primarului Ion Lungu, chiar şi în oraşele mari

Multe proiecte europene sunt blocate din cauza lipsei de cofinanţare

>„Suceava are toate premisele să poată accesa fondurile europene disponibile, având asigurată cofinanţarea, ceea ce nu înseamnă puţin lucru”, susţine edilul-şef al Sucevei

În 2021, Primăria Municipiului Suceava are la dispoziţie suma de 24,62 de milioane de lei, bani care pot fi traşi din liniile de finanţare aferente creditelor contractate de reşedinţa de judeţ în anii anteriori şi care, majoritar, sunt destinaţi coparticipării financiare la proiectele europene. Însă, potrivit primarului Ion Lungu, în proiectul de buget sunt propuse trageri de 14,55 de milioane de lei, fondurile obţinute din credite având o pondere de 2,91%, în veniturile, respectiv în cheltuielile anului 2021.  Anul trecut, dintr-un credit de 27 de milioane de lei,  Primăria Suceava a plătit taxă în valoare de 19 milioane de lei pentru 25 de autobuze electrice achiziţionate din China printr-un proiect european cu finanţare nerambursabilă.

„Un lucru destul de bun este acela că avem posibilitatea să tragem 24,62 de milioane de lei, dintre care 21,40 de milioane de lei pentru cofinanţare proiecte cu fonduri europene. Suntem pe primul loc în Moldova în ceea ce priveşte atragerea finanţării europene în exerciţiul 2014-2020, cu sume încasate efectiv de peste 65%, înspre 70%. Important este că am reuşit să cofinanţăm la timp aceste proiecte europene. Sigur, am luat o sumă mai mare anul trecut, pentru că trebuit să plătim şi TVA la autobuze. Aceste din urmă sume le-am recuperat, astfel că, astăzi, avem un disponibil pentru fonduri europene de 21,40 de milioane de lei. Suma va fi folosită pentru finalizarea proiectelor din exerciţiul financiar european actual, 2014-2020, cât şi pentru cele din perioada financiară următoare, POR 2021-2027, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, sigur, acolo unde va fi cazul de cofinanţare” a subliniat edilul-şef.

Aspectul a fost luat în discuţie şi săptămâna trecută, cu prilejul vizitei în judeţul Suceava a lui Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, când primarii suceveni au reclamat slaba capacitate de cofinanţare a proiectelor europene.

„Nu numai în localităţile mici, dar chiar şi în oraşele mari, multe proiecte sunt blocate din cauza lipsei de cofinanţare. Din acest punct de vedere, Suceava are toate premisele să poată accesa fondurile europene disponibile, având asigurată cofinanţarea, ceea ce nu înseamnă puţin lucru” a explicat Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI