De oaie

Nici n-a început bine postul Paştelui, că oierii au revenit (după ce-au trimis primele semnale la vremea fătărilor) să anunţe că preţul mieilor va creşte cu cel puţin 5 lei/kg faţă de cel din sezonul trecut, din multiple cauze pe care le cunosc ei foarte bine: că s-au mărit între timp preţurile la furaje, la tratamente, că nu-s destui (mieii şi oierii), că Paştele pică prea târziu, că nu rentează, că a fost şi secetă peste vară… Vor mai fi fiind şi altele, pe care poate nu le-am auzit ori nu le-am priceput noi. La care am mai adăuga încă două. Primul, acela că, de fapt, românii n-au poftă statornică pentru carnea de oaie, iar aceasta din pricină de tradiţie istorică, după ce secole şi-au trimis, de nevoie, oile (şi vitele…, că de aia n-au poftă statornică nici pentru carnea de viţel) peste Bosfor, drept haraci, iar după aceea, tot pe-acolo, drept export. Ca urmare, România nu-i piaţă pentru carnea de miel şi de berbecuţ, aşa cum e piaţă de porc (nici nu se compară!). Peste an, aşa ceva n-are căutare, iar în restaurante, pentru cine ştie şi vrea, berbecuţul e la preţ de caracatiţă… Iar al doilea (şi consecinţă din primul) este că-i vorba de sărbătoare. Dacă „se merită”, cine vrea s-o ţină ca atare plăteşte orice preţ, ce contează un euro în plus? Poate să fie acel euro tocmai cel care face diferenţa între cine e în stare şi cine nu-i în stare…

Şi vorba ceea: „De ce-i mielu’ aşa scumpuţ? De oaie!”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: