Raport suedez

Ţările NATO sunt prost pregătite pentru un război de mare amploare

Statele membre NATO sunt prost pregătite în cazul izbucnirii unui conflict de mare amploare, indică un raport elaborat recent de Agenţia de studii suedeze (SRA) în care a fost evaluată puterea militară a Alianţei şi a partenerilor ei în comparaţie cu cea a Rusiei, informează euractiv.com. Raportul arată că Rusia ar prelua controlul asupra ţărilor baltice în câteva zile, întrucât riposta NATO ar fi prea lentă.

Ruşii ar avea un avantaj pentru că forţele NATO sunt prea dispersate şi capacităţile lor militare sunt prea variate, în timp ce antrenarea lor este insuficientă. Totuşi, un asemenea atac armat contra statelor membre NATO, ţărilor partenere sau ţărilor Uniunii Europene este considerat extrem de improbabil, potrivit studiului citat.

În ceea ce priveşte Suedia şi Finlanda, ţări care nu fac parte din Alianţa Nord-Atlantică, Rusia le-ar împiedica să adere la NATO sau să participe la operaţiuni aliate, ameninţându-le cu acţiuni militare sau cu folosirea armelor nucleare, adaugă raportul citat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: