Şi bătuţi, şi minţiţi

Un procuror, Doru Stoica, a clasat dosarul violenţelor din 10 august, iar Tribunalul Bucureşti l-a închis definitiv. Din păcate, dacă dosarul a fost clasat/închis, asta înseamnă că nu s-a găsit nicio vină imputabilă cuiva. Şi iaca aşa au scăpat de răspundere penală jandarmii bătăuşi şi comandanţii lor, plus comanditarii politici care au ordonat „o lecţie dură pentru diaspora ca să nu mai îndrăznească vreodată să deranjeze stăpânirea lui Dragnea. Numai că la Procuratură se află peste 800 de plângeri penale ale celor bătuţi, loviţi, accidentaţi, mulţi având nevoie de zile, săptămâni, luni de spitalizare, între care unul rănit grav de o grenadă a jandarmilor, Doru Oprea, s-a adresat deja CEDO după ce a plecat definitiv din România. A se mai lua în consideraţie că după 10 august 2018 elanul diasporenilor de a se întoarce definitiv acasă a dispărut subit.

Ceea ce nu înţeleg eu, mai bine-zis mă fac a nu înţelege, este cum naiba se face că de fiecare dată în istoria noastră postdecembristă mai toţi şefii măreţi sunt socotiţi nevinovaţi şi scapă de consecinţe, inclusiv de dosare penale, iar sărăcenii plătesc mereu oalele sparte: miliardele jefuite din băncile falimentate cu bună ştiinţă Bancorex, Banca Agricolă, Dacia Felix, Bankcoop, Credit Bank, Columna, Albina…, nici un vinovat, dar au apărut ca din senin milionarii; mineriadele, nici un vinovat politic; Caritas-urile care au jefuit banii depunătorilor, doar unul-doi acari Păun; paradirea (privatizarea!) măreţei industrii socialiste, nimeni vinovat… Se înţelege că talpa ţării, mereu jefuită, şi-a făcut-o/şi-o face cu propria mână, rămânând în sărăcie perpetuă?

Violenţele de la manifestaţia din 10 august, însă, au fost urmărite la TV de milioane de cetăţeni români îngroziţi şi de toate marile agenţii de presă de pe mapamond, iar excesele, abuzurile, adică lovirea fără milă a protestatarilor, bruscarea lor fizică şi gazarea, inclusiv a grupurilor de copii, femei şi bătrâni, au speriat o lume întreagă. O asemenea barbarie nu mai avusese loc în România de la mineriade încoace, iar asupra vinovăţiei barbarilor niciun participant nu are vreo îndoială.

Şi totuşi justiţiarii noştri nu găsesc niciun vinovat, nici măcar un acar Păun, ceea ce a stârnit reacţii din partea unor politicieni aflaţi atunci în vizorul jandarmilor, încasând şi ei alături de demonstranţi bastoane, şuturi şi gaze lacrimogene în prezenţa zecilor de mii de martori.

Unii comentatori cred că, acuzată de politizare, Justiţia nu vrea să se implice în dispute şi jocuri politice, numai că aici este vorba de infracţiuni şi abuzuri mari cât casa ale celor două instituţii de forţă ale statului de drept, deci finanţate din bănuţul contribuabililor, Jandarmeria şi Poliţia. Prin lege şi regulamente militare, ele aveau obligaţia de a-i proteja pe cetăţeni şi nu de a-i stâlci în bătaie.

A se mai observa că partidul încarceratului Liviu Dragnea s-a trezit brusc din amorţire şi s-a reunit pentru a jubila in corpore la decizia Tribunalului Bucureşti, fără a ţine cont că este vorba de suferinţele câtorva zeci de mii de cetăţeni paşnici. Deşi ştiu bine că decizia finală a instanţelor din ţară şi a CEDO nu poate fi alta decât de condamnare a atrocităţilor şi a bătăuşilor, a organizatorilor. Şi nu este vorba de un partid extremist ori radical, ci de un partid social-democrat care şi-a pus pe frontispiciu ocrotirea şi bunăstarea cetăţenilor, eradicarea sărăciei şi a ne-dreptăţilor.

Or acolo au fost agresaţi, bătuţi, loviţi, gazaţi cetăţeni paşnici de către jandarmi care şi-au acoperit însemnele particulare spre a nu putea fi identificaţi, ceea ce înseamnă clar că nişte comandanţi au premeditat faptele. Iar cel ce a dat ordinul respectiv se cunoaşte. A ajuns onoarea militară de batjocură, că se ascund după degete?

În ceea ce priveşte Justiţia, analiştii, comentatorii au observat demult că în dosarele revoluţiei, ale mineriadelor, inclusiv în lovitura de stat aplicată Guvernului Petre Roman, procurorii şi judecătorii manifestă teamă şi de aceea evită să-i condamne pe vinovaţii cunoscuţi de toată lumea, iar până nu se face dreptate nu se poate vorbi de democraţie, nici de dreptul la libertate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: