Sinaxa cu duhovnicii şi cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Luni, 8 martie 2021, a avut loc Sinaxa cu duhovnicii şi cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Tema sinaxei a fost „Duhovnicul în viaţa călugărului şi a mănăstirii; duhovnicul din mănăstiri în faţa provocărilor lumii contemporane”.

Întâlnirea a avut loc în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial Suceava. După rugăciunea „Împărate ceresc”, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, Exarh şi stareţ al Mănăstirii Putna, a citit un cuvânt oferit pentru această ocazie de arhim. Zaharia Zaharou, „Noi începuturi, noi milostiviri, noi cântări de mulţumită şi iubire”. Acest text va fi publicat într-o carte ce urmează să apară la Editura Basilica, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, părintele arhimandrit Nectarie Clinici, Exarh zonal şi stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a citit răspunsurile pe care duhovnicii le-au dat la întrebarea „Ce probleme mai speciale aţi întâlnit la spovedit?”. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a selectat câteva din problemele ridicate şi acestea au fost discutate pe larg.

În analiza problemelor s-a făcut apel la experienţa unor mari duhovnici, precum părinţii Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Sofian Boghiu. S-a accentuat că în situaţiile dificile este necesară o discuţie pe îndelete între duhovnic şi credincios, Înalt-preasfinţitul Părinte Calinic îndemnând ca deciziile care se iau pentru vindecarea duhovnicească a oamenilor să fie luate cu aşezare duhovnicească, întrucât exagerările nu sunt bune.

De asemenea, a fost subliniată dificultatea pastoraţiei românilor care îşi împart timpul între ţară şi străinătate; în dialogul cu ei, duhovnicul trebuie să folosească cu discernământ medierea telefonică sau a internetului.

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a vorbit despre etapele de vindecare a dependenţelor, subliniind că din momentul cronicizării unei dependenţe este nevoie de o conlucrare între spovedanie şi tratament medical de specialitate. În acest context, Preasfinţia Sa a propus înfiinţarea de către Arhiepiscopie a unui centru pentru tratarea dependenţelor.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a cerut ca duhovnicii să aibă multă atenţie, discernământ şi căldură în spovedania şi în sfătuirea adolescenţilor şi a tinerilor.

În continuare, părintele protosinghel Dosoftei Dijmărescu, Exarh cultural, a citit răspunsurile pe care părinţii stareţi şi maicile stareţe le-au dat la întrebarea „Ce probleme mai speciale aţi întâlnit în viaţa de obşte?”. Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a selectat câteva dintre ele, care au fost, de asemenea, discutate pe larg.

Problemele au vizat întărirea vieţii de obşte prin respectarea rânduielilor şi canoanelor care privesc viaţa monahală, prin unitatea administrativă a mănăstirii şi o conlucrare după rânduială între conducătorul mănăstirii, consiliile mănăstirii şi, la mănăstirile de maici, duhovnicul mănăstirii. Alte teme abordate au fost relaţia potrivită a vieţuitorilor cu familia din care provin şi discernământul în relaţia cu laicii şi, mai ales, cu cei care sprijină mănăstirea.

Părintele protosinghel Paraschiv Dabija, Vicar administrativ, a prezentat probleme administrative care interesează şi mănăstirile. Între ele: slujirea preoţilor din alte eparhii se face doar cu binecuvântarea Chiriarhului; se recomandă trimiterea vieţuitorilor la studii teologice; prin participarea în comun la ascultări, vieţuitorii începători se vor forma de la cei care sunt de mult timp în mănăstire; importanţa realizării inventarelor mănăstirilor; necesitatea măsurilor de protecţie împotriva incendiilor; cooperarea între mănăstiri pentru a produce diferite obiecte şi pentru a accesa fonduri. De asemenea, Preacuvioşia sa a subliniat importanţa dezvoltării de servicii sociale acreditate, ca formă actuală a milosteniei care se face în mănăstiri.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a îndemnat la citirea mai intensă a Sfintei Scripturi, mai ales a Noului Testament, şi a propus ca în mănăstiri, în perioada Postului Mare, în timpul mesei, când, conform practicii monahale, se citeşte cuvânt de folos, să se citească din Noul Testament, iar în celelalte posturi din cărţi ale Sfinţilor Părinţi.

Mănăstirile au fost îndemnate să asigure permanent un preot disponibil pentru credincioşii care solicită diferite servicii religioase sau sfătuire.

Au fost reamintite temele sinaxelor duhovniceşti care se vor ţine la mănăstiri în primele cinci duminici din Postul Mare: „Mântuirea – studiu comparativ în ortodoxie, catolicism şi protestantism. Ortodoxia – frumuseţea vieţii în Hristos”; „Treptele şi folosul rugăciunii. Rugăciunea lui Iisus – respiraţia monahului”; „Datoriile monahului faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Asumarea şi purtarea crucii lui Hristos”; „Treptele urcuşului duhovnicesc în viaţa monahului. Smerita cugetare atotcuprinzătoare”; „Monahismul creştin-ortodox – temeiuri biblice. Hristos Domnul în viaţa monahului”.

De asemenea, s-a hotărât organizarea în luna mai de cursuri de ghizi pentru călugării şi maicile care prezintă vizitatorilor istoria şi patrimoniul mănăstirilor.

Părintele Exarh a recomandat duhovnicilor două cărţi: „Spovedania şi duhovnicia”, a preotului Petre Vintilescu, şi tratatul „Despre preoţie” al Sfântului Ioan Gură de Aur, alături de „Cuvântul înainte” al traducătorului, Părintelui Dumitru Fecioru, care este un alt tratat despre preoţie, de o frumuseţe şi înălţime duhovnicească rare. Iar pe părinţii stareţi şi pe maicile stareţe i-a rugat să nu neglijeze cartea „Paternitatea şi îndrumarea duhovnicească în Răsăritul creştin” de Irénée Hausherr.

În încheiere, Înaltprea-sfinţitul Părinte Calinic i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi pentru a se folosi duhovniceşte de perioada care urmează, a Postului Mare, şi a citit rugăciunea mare de dezlegare.

Protos. DOSOFTEI DIJMĂRESCU

Exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: