Patru dintre angajaţii cercetaţi de DNA în cazul fraudării examenului pentru permis auto revin la muncă

> Prefectura precizează că din data de 15 martie se suplimentează numărul de locuri pentru proba practică a examenului auto > În curând se va ajunge la o capacitate de examinare de 25-30 candidaţi zilnic, creşterea fiind de aprox. 150%

Prefectura Suceava a anunţat că din data de 15 martie Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava suplimentează numărul de locuri alocate probei practice a examenului pentru dobândirea permisului de conducere cat. B, C, E, D, numărul de examinatori fiind mărit cu patru dintre cei care sunt cercetaţi de DNA Suceava pentru fraudarea examenului.

Astfel, candidaţii care doresc reprogramarea probei practice a examenului pentru dobândirea permisului de conducere sunt rugaţi să se prezinte începând cu data de 12.03.2021, în intervalul orar 8.30-16.30, inclusiv în zilele de sâmbătă 13.03.2021 şi duminică 14.03.2021, la sediul din Suceava al SPCRPCIV, în incinta Iulius Mall, cu dosarele de candidat.

Reprogramarea se va realiza în limita locurilor disponibile, în prima etapă pentru luna în curs, iar, ulterior, pentru luna următoare.

Suplimentarea numărului de locuri a fost posibilă numai prin planificarea în serviciu, suplimentar faţă de examinatorii existenţi, şi a celor 4 lucrători din cadrul SPCRPCIV Suceava, anchetaţi în dosarul deschis de DNA.

Prefectura precizează că Serviciul Public Comunitar are în subordine Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări (CRPCE) – prevăzut cu două funcţii de ofiţer de poliţie şi 9 funcţii de agent de poliţie şi Compartimentul Înmatriculare şi Evidenţă Vehicule Rutiere – prevăzut cu două funcţii de ofiţer de poliţie şi 8 funcţii de agent de poliţie. În prezent, o funcţie de agent de poliţie din cadrul CRPCE este vacantă.

Din totalul celor 10 lucrători ai CRPCE, un ofiţer de poliţie este arestat preventiv, un alt ofiţer de poliţie este cercetat sub control judiciar într-un dosar de cercetare penală instrumentat de DNA – ST Suceava, iar dintre agenţi unul este în concediu de creştere a copilului, unul este în concediu medical de la sfârşitul lunii noiembrie 2020, cinci lucrători sunt cercetaţi, sub control judiciar, într-un dosar instrumentat de DNA – ST Suceava, iar un agent are calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de DNA – ST Suceava.

„După cum se poate observa, în afara unui lucrător aflat în concediu de creştere a copilului, toţi ceilalţi lucrători sunt cercetaţi, fie în calitate de suspect fie de inculpat în dosare de cercetare penală instrumentate de DNA – ST Suceava, unul în stare de arest preventiv. Dintre lucrătorii CRPCE, în prezent, numai un lucrător mai desfăşoară activităţi de examinator la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere” arată Prefectura Suceava.

Pentru a suplini lipsa celorlalţi lucrători care au fost fie arestaţi preventiv şi ulterior plasaţi sub control judiciar cu interdicţia de a exercita profesia de examinator la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, fie au fost plasaţi direct sub control judiciar cu interdicţia de a exercita profesia de examinator la proba practică, au fost însărcinaţi să desfăşoare activitatea de examinare practică doi lucrători din cadrul Compartimentului Înmatriculare şi Evidenţă Vehicule Rutiere.

În plus, un alt lucrător din cadrul Compartimentului Înmatriculare şi Evidenţă Vehicule Rutiere a fost desemnat să desfăşoare activităţi de examinare teoretică.

De asemenea, a fost solicitat şi s-a obţinut sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care a delegat în cadrul serviciului patru lucrători de poliţie, pentru o perioadă de 6 luni.

Potrivit Prefecturii, în prezent desfăşoară activitatea de examinator la proba practică 7 lucrători, dintre care 5 atestaţi să examineze pentru categoria B şi 2 pentru categoriile A, B, C, D, E.

„Din cauza faptului că la sfârşitul lunii noiembrie 2020, pe fondul acţiunii DNA ST Suceava, efectivul CRPCE a fost redus la un singur lucrător, cu titlu provizoriu, s-a decis detaşarea de personal din cadrul DRPCIV şi din cadrul serviciilor publice comunitare din judeţele învecinate, însă pe perioadă limitată ca timp. În plus s-a decis desemnarea a doi lucrători din cadrul CIEVR (posesori de atestat de examinator) să desfăşoare activităţi de examinare practică” a explicat Prefectura Suceava.

Mai mult, în cursul lunilor decembrie, ianuarie şi februarie media numărului de examinatori a fost redus la 5 faţă de 8 sau chiar 9 în trecut, iar astfel s-a redus proporţional şi capacitatea de examinare, circumstanţe în care a crescut substanţial intervalul de timp aferent programărilor pentru examinarea practică.

În aceste condiţii s-a ajuns ca programările pentru examinarea practică să fie disponibile după data de 8.07.2021 pentru categoria B, respectiv după data de 29.07.2021 pentru categoria C.

„Având în vedere faptul că, la momentul actual, cel puţin în ceea ce priveşte proba practică pentru permisul cat. C, D, E, cererea depăşeşte cu mult capacitatea de examinare, cu consecinţa prelungirii termenelor aferente programărilor, precum şi faptul că sistemul informatic în care se implementează datele de identificare ale candidaţilor şi dosarele de candidat nu permite efectuarea programărilor pentru proba practică la un interval mai mare de 6 luni, există riscul ajungerii în momentul în care candidaţii, după ce vor fi finalizat şcoala de şoferi, să nu poată fi programaţi” a mai arătat Prefectura Suceava.

Sursa citată subliniază că în aceste circumstanţe trebuie avut în vedere că persoanele care urmează şcolile de şoferi pentru categoriile C, E, D, nu intenţionează să utilizeze permisele respective în scop recreaţional şi că, în cele mai multe cazuri, există nevoi stringente.

„Persoanele în cauză, unele cu o situaţie familială deosebită, urmează cursurile şcolilor de şoferi din dorinţa de a profesa, în ţară sau în străinătate, ca şoferi de autovehicule de mare tonaj sau autobuze, urmărind dezideratul de a îmbunătăţi nivelul de trai propriu şi al familiei” arată Prefectura Suceava.

Totodată, se menţionează că prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă s-a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar faţă de trei lucrători, toţi cu atestat de examinator pentru toate categoriile, iar cu ocazia înlocuirii măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar, celor în cauză nu le-au fost stabilite interdicţii privind activitatea profesională.

„Având în vedere contextul deosebit, prin raportare la dispoziţiile art. 27^23 alin. 2 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, potrivit căruia în situaţia în care faţă de poliţist s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale acestuia i se stabilesc sarcini şi atribuţii de serviciu care nu sunt de natură a impieta buna desfăşurare a procesului penal, s-a solicitat DNA – ST Suceava să comunice dacă reluarea atribuţiilor de examinatori de către lucrătorii în cauză ar putea împiedica buna desfăşurare a procesului penal. DNA – ST Suceava a răspuns că, în măsura în care lucrătorilor nu le-au fost impuse interdicţii exprese referitoare la exercitarea atribuţiilor de serviciu odată cu măsura preventivă a controlului judiciar, competenţa de a stabili tipul de activitate ce poate fi desfăşurată de fiecare dintre aceştia revine şefului SPCRPCIV Suceava” se mai arată în comunicat.

În aceste condiţii s-a decis suplimentarea locurilor alocate probei practice a examenului pentru dobândirea permisului de conducere cat. B, C, E, D începând cu data de 15.03.2021 şi planificarea în serviciu, ca examinatori, a patru lucrători din cadrul SPCRPCIV Suceava, cu menţiunea că trei dintre aceştia vor examina numai candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere categoriile C, E şi D, iar unul va desfăşura activităţi de examinare practică pentru categoria B numai în cazuri de extremă necesitate.

„În scop preventiv, având în vedere suspiciunile ce planează asupra lucrătorilor în cauză, aceştia vor fi monitorizaţi atent, prin vizualizarea zilnică, prin sondaj, a înregistrărilor surprinse de camerele video din dotare” subliniază Prefectura.

Totodată, se precizează că alternativa la reluarea atribuţiilor de către lucrătorii menţionaţi ar fi suplimentarea cu personal din altă sursă. Dar aceasta ridică o serie de probleme, pentru că pot fi detaşaţi sau delegaţi în cadrul serviciului fie lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, fie lucrători din cadrul altor servicii publice comunitare din ţară.

În ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, este necesar să fie identificaţi lucrători care deţin permis de conducere pentru categoriile C, E, D, în situaţia în care nu sunt foarte mulţi lucrători care îndeplinesc această condiţie.

Mai mult, având în vedere deficitul de personal cu care se confruntă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, acei lucrători trebuie să îşi desfăşoare activitatea în structuri diferite, în aşa fel încât să nu fie destabilizată structura de provenienţă prin detaşarea mai multor lucrători.

Totodată, se mai arată că, după ce se îndeplinesc formalităţile necesare detaşării, lucrătorii trebuie să urmeze cursuri de formare profesională, iar ulterior să susţină examenul de absolvire a cursurilor.

„Având în vedere faptul că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pe parcursul unui an calendaristic, poliţiştii pot fi detaşaţi pe o perioadă maximă de 6 luni, perioadă ce poate fi prelungită numai cu acordul acestora, în condiţiile în care nu sunt identificaţi poliţişti care să îşi dorească să fie detaşaţi, nu e o opţiune viabilă să detaşezi personal, acesta să urmeze cursurile de formare profesională, iar la finalizarea cursurilor să se întoarcă în cadrul structurilor de provenienţă” explică Prefectura.

Sursa citată adaugă că până în prezent nu s-a reuşit identificarea altor lucrători din cadrul IPJ Suceava care să îndeplinească condiţiile de eligibilitate şi care să îşi manifeste dorinţa de a fi detaşaţi.

În ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor din cadrul altor servicii publice comunitare din ţară, Prefectura Suceava arată că toate serviciile publice comunitare din ţară se confruntă cu o lipsă acută de personal.

„În cazul unor situaţii extreme, cum a fost cel generat de acţiunea DNA – ST Suceava la SPCRPCIV Suceava, serviciile publice comunitare au detaşat, pe perioade scurte, lucrători în cadrul serviciului, însă aceste detaşări nu pot fi de durată foarte lungă” menţionează Prefectura.

„Prin reluarea atribuţiilor de către lucrătorii menţionaţi, se va ajunge de la o capacitate de examinare de 10-12 candidaţi pentru categoriile C, D, E pe zi la o capacitate de examinare de 25-30 candidaţi zilnic, ceea ce înseamnă o creştere a numărului maxim de candidaţi de aproximativ 150%, creştere care va avea ca efect diminuarea timpilor de aşteptare aferenţi programărilor pentru categoriile C, E, D” se arată în finalul comunicatului Prefecturii Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: