Ion Lungu contestă intenţia Guvernului de a nu mai finanţa transportul gratuit al elevilor

>Dacă Legea educaţiei va fi modificată, Primăria Suceava va trebui să plătească mai mult pentru abonamentele gratuite ale elevilor, aceasta fiind „o povară în plus pe umerii bugetului local” >„Este încă o modalitate prin care ni se dau atribuţii – făcându-se un soi de descentralizare – fără a ni se asigura şi resursele financiare necesare” este de părere edilul-şef

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, este alături de ceilalţi edili-şefi, membri ai Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), care contestă intenţia de modificare a Legii nr. 1 din 2011 a educaţiei. Ion Lungu spune că, în conformitate cu un proiect de ordonanţă de urgenţă, cheltuielile cu transportul elevilor nu vor mai fi asigurate din bugetul de stat, aşa cum s-a întâmplat până în prezent.

„Ca vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, fac un apel să se reanalizeze această problemă. Nu este normal ca să se schimbe regulile în timpul jocului. S-a spus într-un fel, iar acum, după ce s-a aprobat bugetul, se doreşte să se vină cu un proiect de ordonanţă de urgenţă, care este în dezbatere publică, astfel încât transportul elevilor să fie suportat în totalitate de către administraţiile publice locale. Este încă o modalitate prin care ni se dau atribuţii – făcându-se un soi de descentralizare – fără a ni se asigura şi resursele financiare necesare. Sper ca, în final, să se ţină cont de acest semnal de alarmă al primarilor din România, iar această ordonanţă, aflată în fază de proiect, să nu fie aprobată” a subliniat Lungu.

Potrivit Legii nr. 226 din 2020 care a modificat Legea educaţiei, „elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/ autorizat beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport local şi judeţean pe tot parcursul anului calendaristic, finanţarea asigurându-se de la bugetul de stat”. „Acum se intenţionează să se modifice această lege, în sensul că Guvernul va suporta o parte din cheltuielile de transport al elevilor din localităţile care vin până în oraş, dar în oraş nu vor mai fi asigurate acele cheltuieli, aşa cum era stipulat în lege. Ca atare, este o povară în plus pe umerii bugetului local. Aceasta însemnă că Primăria Suceava va trebui să plătească mai multă subvenţie la TPL, pentru plata abonamentelor gratuite ale elevilor” a precizat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: