USV a depistat încă 14 cazuri de infecţie cu tulpina britanică a SARS-CoV-2

> Din cele 101 probe secvenţiate în ultimele două săptămâni, 65 sunt cu tulpina britanică, cele mai multe fiind din Timiş

65 de cazuri cu noua tulpină SARS-CoV-2, B.1.1.7, au fost depistate din cele 101 probe secvenţiate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a anunţat USV.

Potrivit instituţiei, în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru 101 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 de pe raza judeţelor Timiş, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Din probele analizate, aflăm că au fost depistate 65 de noi cazuri aparţinând tulpinii B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din judeţul Timiş, 14 din judeţul Suceava, 8 din judeţul Neamţ şi una din judeţul Iaşi.

USV a precizat că niciuna dintre celelalte 36 de probe secvenţiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutaţiile caracteristice variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată şi în urma rundei anterioare de secvenţieri efectuate la USV, pentru 14 probe din judeţele Botoşani, Timiş, Suceava, Caraş-Severin şi Hunedoara, din cele 47 secvenţiate, iar, anterior,  într-o probă provenită din judeţul Suceava, dintr-un total de 20 de probe secvenţiate.

O răspândire accelerată a noii tulpini în România !

„Creşterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate  în ultima rundă şi a ponderii acestora din totalul probelor secvenţiate indică o răspândire accelerată a noii tulpini pe teritoriul României, fiind posibil ca această tulpină să fi devenit tulpina dominantă în anumite zone ale României, precum zona Timişoarei” arată USV.

Universitatea „Ştefan cel Mare” a secvenţiat, până acum, peste 250 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune, ni s-a transmis.

USV şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora şi cu alte direcţii judeţene de sănătate publică sau spitale cu compartimente Covid, pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Totodată, se menţionează că situaţiile considerate prioritare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în vederea secvenţierii probelor sunt: persoane vaccinate pentru SARS-CoV-2, dar care ulterior se infectează cu SARS-CoV-2; cazurile de suspiciune privind modificarea performanţei metodelor de diagnostic (anti-corp, antigen, teste moleculare) sau a terapiilor; investigaţiile de tip cluster, când secvenţierea poate sprijini înţelegerea evenimentelor de transmisie şi/ sau să evalueze eficacitatea procedurilor de control al infecţiei; alte condiţii de risc, cum ar fi cele unde a existat o interacţiune strânsă a pacientului cu un număr mare de animale care sunt susceptibile la infecţia cu SARS-CoV-2.

Activitatea curentă de secvenţiere la Universitatea „Ştefan cel Mare” este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin proiectul „Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: