Spitalul Judeţean foloseşte tehnici noi, minim-invazive, în tratamentul afecţiunilor căilor biliare şi pancreatice, dar şi în tratamentul AVC

 Managerul dr. Alexandru Calancea a anunţat, ieri, că la Spitalul Judeţean Suceava se folosesc tehnici noi, minim-invazive, pentru tratamentul afecţiunilor căilor biliare şi pancreatice, fiind deja efectuate 18 astfel de intervenţii, dar şi pentru tratamentul AVC, fiind efectuate deja cinci intervenţii.

El a spus că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava continuă dezvoltarea serviciilor medicale oferite pacienţilor, atenţia fiind orientată către tratamentele moderne minim-invazive.

Astfel, potrivit managerului Alexandru Calancea, în ultimii ani, Spitalul Judeţean a beneficiat de transformări majore în urma proiectelor de investiţii considerabile susţinute de Consiliul Judeţean Suceava, care au vizat, printre altele, dotarea unităţii cu echipamente moderne, susţinerea şi dezvoltarea resursei umane.

Potrivit lui, unitatea sanitară asigură servicii medicale la un nivel înalt de performanţă medicală, atenţia fiind orientată către alternativele moderne de intervenţie chirurgicală.

El a arătat că noile abordări se referă la colangio-pancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP), care este o procedură endoscopică intervenţională complexă şi se adresează tratamentului minim-invaziv al afecţiunilor căilor biliare şi/sau pancreatice.

„Tehnica ERCP este o alternativă modernă la intervenţiile chirurgicale clasice la nivelul căilor biliare principale, ce permite extragerea calculilor de la nivelul căilor biliare şi/sau montarea de stenturi de plastic sau metalice la acest nivel, cu riscuri minime faţă de intervenţie chirurgicală clasică, recuperarea post-procedurală fiind de scurtă durată” a explicat Calancea.

El a spus că noua tehnică, ERCP, a debutat cu succes, astfel că până miercuri, 10 martie, 18 pacienţi, cu vârste cuprinse între 33 şi 94 ani au beneficat de proceduri minim-invazive.

Alexandru Calancea a mai declarat că şi tratarea AVC, la nivelul unităţii sanitare sucevene, se realizează printr-o nouă abordare medicală, iar tratamentul modern poate fi aplicat dacă pacientul se prezintă în primele 4 ore de la debut.

În acest caz, echipa mul-tidisciplinară de tratament al AVC (Stroke) aplică metode complete de tratament pentru AVC, situaţie ce presupune o decizie riguroasă asupra oportunităţii metodei minim-invazive.

Managerul a arătat că trombectomia mecanică este o procedură efectuată endovascular, constând în înlăturarea mecanică – extragerea cheagului care obturează vasul afectat în urma unui AVC.

„Trombectomia mecanică este unica şansă a pacienţilor la care tromboliza (dizolvarea cu medicaţie) este contraindicată, dar şi în cazul ocluziei de vas mare în care combinaţia tromboliză şi trombectomie are şanse crescute de succes terapeutic. Noua procedură terapeutică a debutat cu succes, fiind realizate 5 intervenţii de acest gen de către echipa medicală formată din medicii neurologi şi medicii radiologi intervenţionisti” a mai spus Calancea.

Managerul SJU Suceava spune că deşi costul intervenţiei este ridicat, între 5.000-10.000 euro, în funcţie de complexitatea cazului, pentru moment acesta este suportat din bugetul spitalului, dar că există premisele includerii în programul naţional de Stroke (AP-AVC), justificarea fiind dată de şansa la o calitate a vieţii crescute post-AVC şi o reinserţie rapidă în societate.

„Investiţiile realizate în cadrul spitalului şi resursa umană proactivă oferă pacienţiilor posibilitatea de a se trata la standardele de calitate şi performanţă a ceea ce înseamnă medicină modernă de astăzi” a concluzionat dr. Alexandru Calancea. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: