AUR se declară împotriva obligativităţii vaccinării

> Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativităţii, au precizat reprezentanţii formaţiunii politice

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) respinge categoric încercarea nedemocratică a coaliţiei PNL – USR-PLUS „de a impune vaccinarea obligatorie mascată”, deoarece aceasta încalcă mai multe legi aflate în vigoare, cât şi libertăţi fundamentale, se arată într-un comunicat al formaţiunii politice.

„Ca partid al libertăţii, suntem pentru libertatea de a alege. Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativităţii. Orice intervenţie sau tratament medical trebuie să fie opţionale şi liber consimţite de pacienţi. Românii trebuie să fie informaţi în legătură cu posibilele reacţii adverse şi trebuie să existe şi o responsabilizare a autorităţilor de stat şi a producătorilor şi furnizorilor de vaccinuri privind calitatea acestora” a declarat deputatul George Simion, copreşedinte AUR.

„În momentul de faţă, legea vaccinării obligatorii încalcă art. 13 din legea drepturilor pacientului, potrivit căreia orice cetăţean român are dreptul să refuze sau să oprească orice intervenţie medicală – articolul 382 alin. (1) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii nr. 95/2006, articolul 22 din Constituţia României (Orice persoană are dreptul la integritate fizică), Codul civil şi Convenţia de la Oviedo la care ţara noastră este parte. Solicităm să fie eliminate toate prevederile legate de vaccinarea obligatorie care sunt nelegale, neconstituţionale şi nedemocratice, amintind de practici totalitare” a susţinut, la rândul său, senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

În comunicat se menţionează că AUR respinge încercările actualei majorităţi de a impune „o obligativitate mascată” prin aplicarea în mod repetat a unor amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei părinţilor care refuză vaccinarea sau nu se prezintă la informarea despre această temă.

De asemenea, AUR consideră foarte periculoasă prevederea potrivit căreia comisiile judeţene de vaccinare pot sesiza Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a dreptului copilului la sănătate de către părinţi sau reprezentanţii legali, în cazul minorului care împlineşte 18 luni de la înscrierea într-o colectivitate şi nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

„Chiar dacă a fost eliminată noţiunea de neglijare medicală, această prevedere poate provoca aceleaşi consecinţe. Sub acuzaţia de încălcare a dreptului copilului la sănătate, DGASPC ar putea lua copii din familie şi se poate ajunge la abuzuri grave” arată formaţiunea politică.

În concluzie, AUR anunţă că va depune mai multe amendamente în Comisia de sănătate şi familie, pentru eliminarea tuturor prevederilor legate de obligativitate, a tuturor sancţiunilor pentru pacienţii sau medicii care refuză vaccinarea şi va introduce garanţii pentru informarea corectă a pacienţilor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: