O bază de intervenţie montană cu elicopter SMURD va fi înfiinţată la Vatra Dornei

> Inspectoratul General de Aviaţie al MAI a recepţionat trei elicoptere uşoare

Inspectoratul General de Aviaţie al MAI a recepţionat, joi, trei elicoptere, destinate gestionării situaţiilor de urgenţă, achiziţionate în baza proiectului Viziune 2020.

La sediul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI au fost recepţionate primele trei dintre cele şase elicoptere H135, cu următoarele trei livrări programate până la mijlocul anului 2021. Aeronavele au fost achiziţionate prin proiectul Viziune 2020, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor – Obiectivul specific 5.2 Creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie, în care Inspectoratul General de Aviaţie al MAI are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă deţine calitatea de beneficiar. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI are alocat un buget de 213.251.008,32 euro, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile şi 15% din bugetul de stat. Obiectivele proiectului sunt reprezentate de achiziţionarea celor 6 elicoptere H135 şi a 6 elicoptere medii/grele, variante naval, respectiv uscat.

La sfârşitul lunii iulie 2019 a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum şi servicii de suport asociate operaţiunilor medicale aeriene şi misiunilor de căutare şi salvare (SAR) în ţară.

Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la şase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare şi salvare în condiţii dificile, în special la munte (SAR) şi intervenţii aeriene pentru cazuri medicale critice.

La evenimentul organizat la sediul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, Raed Arafat, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că trei noi baze pentru intervenţie montană vor fi create ca urmare a achiziţionării celor şase elicoptere uşoare prin proiectul Viziune 2020. „Rolul lor va fi, în principal, de creare a trei baze noi pentru intervenţie montană” a spus Arafat, care a menţionat că o bază va fi în zona Caransebeş, alta în zona Braşov – Sibiu şi una în zona Suceava.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în recenta şedinţă a CJ Suceava că baza de intervenţie montană din judeţul nostru va fi înfiinţată la Vatra Dornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: