Dan Ioan Cuşnir argumentează necesitatea unui concurs de proiecte pentru amenajarea parcului Şipote 

>  Sucevenii nu-şi permit să rateze şi acest proiect esenţial pentru municipiu, consideră şeful Organizaţiei Municipale Suceava a PSD

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, consilierul local Dan Ioan Cuşnir, a făcut, vineri, o pledoarie pentru organizarea unui concurs de soluţii pentru amenajarea parcului Şipote, arătând că sucevenii nu-şi permit să rateze şi acest proiect esenţial pentru municipiu.

„Suceava are un singur parc dendrologic, nu mai multe. Nu ne putem permite nicio greşeală în proiectarea amenajării acestui parc. Suceava are nevoie de un proiect de amenajare de excepţie, memorabil. În această poveste nu este vorba despre PSD sau PNL sau USR, este vorba despre Suceava. Punct! Parcul Şipote nu este parcul primarului, al viceprimarului sau al unui grup cu interese în zonă. Este parcul nostru, al sucevenilor. Punct! Este evident că aşa-zisul proiect de amenajare al Parcului Dendrologic Şipote, promovat de Primărie, nu redă parcul sucevenilor ci îl distruge printr-un nou exemplu de golănie urbanistică” a spus Cuşnir.

El a subliniat că municipiul Suceava are avantajul de a avea în patrimoniu un parc dendrologic şi de a avea în cadrul USV o facultate de silvicultură cu tradiţie şi cu specialişti de valoare.

„Trebuie să folosim avantajele pe care le avem, pentru a valoriza la maximum acest parc dendrologic amenajat în anul 1975, când s-au plantat peste 7.000 de puieţi pe 95% din suprafaţa parcului. În elaborarea temei de proiectare, este nevoie de dezbatere cu specialiştii de la Facultatea de Silvicultură, pentru că părerea lor este mai pertinentă decât o aşa-zisă dezbatere publică sterilă şi ineficientă, făcută doar pentru a mima consultarea publică. Doar specialiştii pot elabora o temă de proiectare bine întocmită şi care să descrie în mod cuprinzător nevoia urbei” a adăugat liderul opoziţiei din Consiliul Local Suceava.

El a menţionat că, având în vedere complexitatea proiectului şi impactul asupra Sucevei, devine obligatoriu un concurs de soluţii.

„Concursul de soluţii generează performanţă, atrage talente, asigură transparenţa procedurilor de achiziţii, promite vizibilitate naţională şi internaţională, conferă valoare comunitară, se sprijină pe expertiza unor profesionişti şi reprezintă un uriaş capital de imagine şi dezvoltare economică indirectă” a spus Cuşnir.

El a dat exemplul oraşului Cluj-Napoca, unde, încă din anul 2017, cei care au făcut din acest oraş un model de urmat au înţeles beneficiile concursurilor de proiecte.

„Un exemplu de succes este amenajarea printr-un plan integrat de dezvoltare a malurilor râului Someş, o investiţie de excepţie, care îi face pe clujeni să fie mândri de oraşul lor. Un alt exemplu este amenajarea parcului Est Cluj, competiţie lansată în 20.10.2020 şi finalizată în 8.02.2021. În mai puţin de 4 luni, juriul a ales varianta cea mai bună a celui mai important proiect verde al Clujului, prin care se amenajează 45 ha de parc. Este o suprafaţă comparabilă cu a parcului Şipote. Ambele concursuri de proiecte au fost organizate de  Ordinul Arhitecţilor din România, deoarece parteneriatul cu OAR creşte calitatea mediului construit prin nivelul de competenţă profesională, prin competitivitate, prin educarea şi implicarea publicului” a spus Cuşnir.

Liderul social-democrat sucevan consideră că, în ceea ce priveşte parcul Şipote, primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi nu s-au documentat şi nu înţeleg cu adevărat valoarea lui.

„Noi am făcut acest lucru şi ne facem datoria să îi informam că în Parcul Dendrologic Şipote, la scară mică, au fost plantate specii conform distribuţiei naturale din România, pe tipuri de vegetaţie: luncă, şleauri, molidişuri, amestec montan şi subalpin. Este o zestre pe care nu ne putem permite să o tratăm superficial cu proiecte făcute de nespecialişti în domeniu şi care nu ţin cont nici de faptul că acest parc este dendrologic şi nici de părerea specialiştilor de la Facultatea de Silvicultură. Sectorul subalpin a fost în mare parte distrus când s-a amenajat McDonalds. Acum continuăm şi distrugem tot parcul dendrologic? În studiul de fezabilitate există tot felul de memorii, dar nu găsim niciun memoriu de vegetaţie. În memoriile prezentate în proiect găsim fraze întregi copiate din PUZ-ul zonei centrale a Sucevei, dar nu găsim părerile unor specialişti în peisagistică, în silvicultură, în mobilier urban etc. Proiectul Primăriei nu ţine cont de vegetaţia existentă” a continuat Cuşnir.

El a mai spus că un proiect atât de complex trebuie să plece de la un studiu de vegetaţie care să identifice, să inventarieze speciile şi să stabilească metoda de conservare.

„Trebuie să ştim ce este acolo şi ulterior să se facă intervenţii minime şi de bun-simţ” consideră consilierul local.

El a mai remarcat că în proiectul supus consultării publice nu se tratează nimic personalizat, iar proiectul prezentat de Primărie nu gestionează relaţia cu oraşul, cu Cetatea de Scaun, cu statuia lui Ştefan cel Mare.

„Construcţiile şi bazinele nu se încadrează cu specificul zonei. Peste tot apare repetitiv aceeaşi formulare: plantare gazon, specii floricole multicolore, toaletare copaci şi alei din pietriş. Plantarea de gazon şi speciile floricole multicolore nu îşi au locul într-o pădure parc, nu funcţionează într-o pădure care generează umbră. În repetate rânduri se face referire la sisteme de irigaţii. Acolo avem 13-15 izvoare captate, principala problemă fiind drenarea, nu irigarea. Este un proiect complex, prin care trebuie scoasă apa şi puse în valoare izvoarele, nu să aduci apa prin irigaţii” a menţionat Cuşnir.

Mai mult, el precizează că studiul geologic pare a fi superficial, nu identifică pânza freatică, fiind imposibil ca în zona respectiva să nu se găsească pânză freatică.

„Toate forajele din studiul de fezabilitate par a fi identice, aspect cel puţin ciudat, care ne dă senzaţia de superficialitate în întocmire. Simulările 3D prezentate în studiul de fezabilitate nu bat cu realitatea din teren, arborii din simulare fiind mai mari, mai voluminoşi decât cei reali aflaţi în teren” a adăugat Cuşnir.

El a observat şi că deşi legislaţia nu permite amenajări pe suprafeţe mai mari de 10% din suprafaţa totală a pădurilor-parc, în proiectul prezentat de Primărie se merge pe maximul de 10%.

„Cine a stabilit că e bine 10%, de ce nu 8% sau 4%? Intervenţia trebuie să fie minimă, nu maximă, iar ideea este să se taie cât mai puţini copaci, dacă se poate de loc. Exprimarea «tăiem arborii sub 6 m care încurcă şi plantam alţii în loc» este foarte vagă. Contează nu doar numeric, ci şi ce specii de copaci se taie şi trebuiesc înlocuite cu arbori din aceeaşi specie. Este citat un studiu teoretic făcut de Universitate, dar este doar o şmecherie ieftină, care vrea să valorizeze proiectul promovat de către Primărie” a adăugat consilierul social-democrat, care subliniază că studiul Universităţii este un studiu teoretic şi se referă mai mult la implicaţiile sociale, nefiind un studiu de amenajare.

Dan Ioan Cuşnir mai argumentează nevoia unui concurs de proiecte prin faptul că istoricul amenajărilor similare nu le este favorabil lui Ion Lungu şi Lucian Harşovschi, respectiv proiectele de amenjarea a esplanadei centrale, zona de agrement Tătăraşi, zona de agrement din albia inundabilă a râului Suceava fiind exemple de eşecuri urbanistice.

„Nu ne mai permitem încă o greşeală care să nu mai poată fi reparată ulterior şi în cazul parcului Şipote. Acest parc trebuie să redevină o mândrie a Sucevei, un proiect emblematic care să atragă turişti din toată ţara. Este momentul în care trebuie să obligăm administratorii Sucevei să demareze un concurs de proiecte pentru parcul Şipote” a transmis Dan Ioan Cuşnir. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: