ANSVSA:

Pâinea neambalată nu transmite Covid-19

ANSVSA consideră că nu este necesară reglementarea suplimentară a comercializării produselor de panificaţie neambalate, ca reacţie la un spot publicitar care susţine că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de Covid-19.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor spune că acţiunea induce în eroare consumatorii.

Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a spotului publicitar prin care se solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializării produselor de panificaţie neambalate, inducându-se ideea că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de Covid-19, instituţia a organizat o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil, pentru a informa şi a clarifica necesitatea unei astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informaţii eronate.

Cu acest prilej, reprezentanţii ANSVSA au precizat că la această dată nu există dovezi ştiintifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului, aşa cum, de altfel, este menţionat în ghidurile pentru industria alimentară elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) şi EFSA (European Food Safety Authority), publicate în luna aprilie a anului trecut.

Nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului responsabil de Covid-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

ANSVSA asigură consumatorii că pâinea şi produsele de panificaţie neambalate, comercializate cu respectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor nu prezintă risc de îmbolnăvire, inclusiv cu virusul SARS-CoV-2.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: