17.000 de cutremure au lovit Islanda în ultima săptămână

Chiar şi pentru o insulă vulcanică obişnuită cu cutremurele, Islanda a traversat o săptămână neobişnuită. Potrivit Biroului Meteorologic Islandez, în cursul săptămânii trecute au avut loc aproximativ 17.000 de cutremure în regiunea sud-vestică Reykjanes, anunţă CNN.

Cel mai mare cutremur, cu o magnitudine de 5,6 pe scara Richter, a avut loc în dimineaţa zilei de 24 februarie. A fost cel mai puternic dintr-o mulţime de seisme care continuă să zdruncine capitala Reykjavík şi oraşele din jur, unde trăiesc două treimi din islandezi. Două cutremure mai mari – peste magnitudinea 5,0 – au lovit pe 27 februarie şi 1 martie.

Cutremurele au cauzat puţine daune până acum, deşi administraţia rutieră şi costieră din Islanda a raportat mici fisuri pe drumurile din zonă şi căderi de stânci pe versanţi abrupţi în apropierea epicentrului.

Un profesor de vulcanologie de la Universitatea din Islanda spune că este foarte probabil să aibă loc o intruziune de magmă în scoarţa Pământului acolo. Magma s-a apropiat de suprafaţă, şi, cu mai mulţi vulcani în zonă, oficialii locali au avertizat că o erupţie ar putea fi iminentă.

Spectrul unei erupţii majore aminteşte de erupţia Eyja-fjallajökull din 2010, care a provocat una dintre cele mai mari întreruperi ale traficului aerian din lume după cel de-al Doilea Război Mondial, dar Pálmadóttir spune că o erupţie de cenuşă similară este puţin probabilă în situaţia actuală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: