Direcţia Silvică Suceava a contestat în instanţă pierderea atestatelor de exploatare pentru OS Marginea şi OS Moldoviţa

> DS a motivat că actele de control parţial nu au prezentat situaţia corectă

Direcţia Silvică (DS) Suceava a contestat în instanţă retragerea atestatului de exploatare pentru OS Marginea şi refuzul reatestării pentru OS Moldoviţa, motivând că actele de control parţial care au stat la baza deciziilor nu au prezentat situaţia corectă, a declarat, la News Bucovina, Cezar Tulbure, şef Birou Protecţia şi Paza Pădurilor din Direcţia Silvică Suceava.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Suceava, George Celsie, şef Birou Vânătoare, a explicat cum au apărut iniţial formaţiile de exploatare ale Direcţiei Silvice Suceava, arătând că primele au fost formate în anul 1997.

El a spus că Direcţia Silvică Suceava exploatează anual între 1,3 şi 1,5 milioane metri cubi, ceea ce reprezintă un volum foarte mare.

Potrivit lui Celsie, la acea dată, concurenţa fiind mai slabă, din masa lemnoasă ce trebuia exploatată rămânea foarte multă masă lemnoasă pe picior, neexploatată.

„Din momentul acela ne-am făcut nişte echipe de exploatare. La un moment dat a fost secţie de exploatare care a funcţionat foarte bine. Am fost acuzaţi de cei de la ASFOR că ne alegem noi masa lemnoasă, că am face matrapazlâcuri, ceea ce nu este adevărat. Fiind în competiţie cu ei, trebuie să îmi aleg şi eu nişte partide mai bunişoare. Nu doar că vine concurenţa, îşi ia lemnul cel mai bun, lângă drum, iar apoi să vin eu cu formaţiile mele şi să iau lemnul de la 10 km. Apoi vin şi ceilalţi, care industrializează, şi întreabă de ce e preţul aşa mare” a explicat Celsie.

El a spus că Direcţia Silvică Suceava a încercat să cântărească lucrurile astfel încât să găsească soluţia cea mai bună.

Celsie a subliniat că Direcţia Silvică Suceava este un operator economic şi poate exploata masă lemnoasă în condiţiile în care este atestată ca toţi ceilalţi agenţi economici, menţionând că masa lemnoasă trebuie adusă la drum, pentru că este aşteptată de cei care industrializează.

El a mai arătat că, la licitaţiile de masă lemnoasă, prioritatea o au agenţii economici, iar formaţiile de exploatare ale Direcţiei Silvice nu participă la aceste licitaţii.

La rândul său, Cezar Tulbure a menţionat că DS Suceava are 16 formaţii de exploatare.

El a specificat că situaţiile privind retragerea atestatului formaţiei de exploatare a OS Marginea şi OS Moldoviţa sunt total diferite.

Astfel, Tulbure a spus că toată lumea vorbeşte că OS Moldoviţa nu mai exploatează prin formaţie, dar că OS Marginea continuă să exploateze şi să facă tot soiul de nereguli.

Tulbure a arătat că la OS Marginea, delegaţii Gărzii Forestiere Suceava, în urma unor sesizări şi a unor controale punctuale, au verificat o partidă de exploatare a formaţiei de exploatare a OS Marginea şi că s-a constatat că sunt nişte arbori despre care au considerat că sunt tăiaţi ilegal.

„Au făcut un act de control parţial şi l-au trimis către Garda Forestieră cu propunerea retragerii atestatului” a spus Tulbure.

El a adăugat că reprezentanţii OS Marginea au venit la Direcţia Silvică şi au explicat că acele cioate făceau parte din partizi mai vechi sau fuseseră marcate mai de mult şi că nu se impunea sancţionarea.

„Am mers la faţa locului, am verificat partidele respective şi, într-adevăr, aspectele sesizate de OS Marginea se confirmau. S-a făcut un raport la DS Suceava în sensul contestării actului de control parţial şi a fost atacat în instanţă” a arătat Tulbure.

El a adăugat că în urma raportului Gărzii Forestiere, comisia de atestare a decis să retragă certificatul de atestare.

DS Suceava, considerând că aspectele care au stat la baza retragerii atestatului nu sunt în regulă, a atacat în instanţă şi decizia de retragere a atestatului.

Cezar Tulbure a menţionat că, potrivit regulamentului, perioada de 3 ani de la retragerea certificatului de atestare/reatestare curge de la data aplicării sancţiunii de către comisie sau de la data rămânerii definitive a deciziei instanţei de judecată în cazul contestării retragerii certificatului în instanţă.

În condiţiile în care atestatul formaţiunii OS Marginea expiră în 31 iulie 2021 şi în care sancţiunea a fost contestată în instanţă, Cezar Tulbure consideră că formaţiunea poate să-şi continue activitatea până la expirarea atestatului, iar Direcţia Silvică Suceava va lua măsurile legale în funcţie de decizia instanţei.

El a mai spus că la OS Moldoviţa, în luna august 2020, delegaţii Gărzii Forestiere Suceava au constatat o tăiere ilegală în partida exploatată de formaţia OS Moldoviţa, fiind urmate aceleaşi proceduri şi fiind retras atestatul.

Tulbure a subliniat că acolo unde au fost găsite tăieri ilegale formaţia OS Moldoviţa nu mai lucra de patru săptămâni.

El a explicat că în cazul formaţiei OS Moldoviţa atestatul a expirat în anul 2020, iar cererea de reatestare nu a fost aprobată, având în vedere situaţia existentă.

Şi această decizie a comisiei de atestare a fost contestată în instanţă, dar pentru că formaţia OS Moldoviţa nu mai are certificat de reatestare s-au oprit lucrările de exploatare, a explicat Tulbure, menţionând că experţi independenţi vor verifica cele semnalate.

George Celsie a explicat că dacă în iulie 2021 nu există o decizie definitivă a instanţei pentru OS Marginea, iar comisia nu va certifica reatestarea, atunci şi formaţia OS Marginea va opri lucrul.

DS Suceava se va reorganiza astfel încât alte formaţii ale direcţiei să exploateze în parchetele respective, au menţionat reprezentanţii DS Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: