Omagiu limbii materne, la Şcoala Gimnazială Bălcăuţi

Mozaicul etnic – o realitate a zilelor noastre

Diversitatea culturală a fost şi este o stare de fapt caracteristică societăţilor europene, astfel că interculturalitatea s-a impus ca o exigenţă a lumii contemporane.

Din strategia de pregătire a societăţilor democratice viitoare pentru ca persoanele să relaţioneze în mod convenabil între ele, nu putea lipsi educaţia interculturală – componentă esenţială a educaţiei, care se bazează pe deprinderea de a trăi, împreună cu ceilalţi, “ prin dezvoltarea cunoaşterii celuilalt, a istoriei sale, a tradiţiilor şi a spiritualităţii sale” (ReyMicheline, „Educaţia interculturală. Experienţe, politici, strategii”). Educaţia interculturală reprezintă un interes pentru toate disciplinele şcolare, fiind promovată o pedagogie activă şi participativă, în scopul comunicării socio-culturale.

Şcoala are rolul de a educa tânăra generaţie în spiritul respectării diferenţelor de cultură etnică sau naţională, promovând respectul faţă de toleranţă, înţelegere, egalitate, indiferent de spaţiul geografic, etnic, religios, în care convieţuiesc.

21 februarie – Ziua Internaţională a Limbii Materne

 Limba în care am învăţat să gângurim cele dintâi cuvinte nu este doar un simplu mijloc de comunicare, ci prima relaţie afectivă pe care o avem cu lumea valorilor. Limba noastră maternă semnifică, înainte de toate, forma pură a cunoştinţelor cu care pornim la drum, este temelia identităţii noastre spirituale. Cultivarea ei nu este o activitate oarecare, ci o responsabilitate asumată în faţa culturii din care provenim.

Având în vedere realitatea crudă a faptului că multe limbi dispar, UNESCO a proclamat ziua de 21 februarie drept Ziua Internaţională a Limbii Materne. Activităţile organizate cu această ocazie au scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală, precum şi multilingvismul.

 Bălcăuţi – îngemănare a două culturi

 Respectul faţă de noi înşine şi faţă de cei cu care convieţuim se manifestă prin grija faţă de limba maternă a fiecăruia.

Este deja o tradiţie ca şi Şcoala Gimnazială Bălcăuţi să marcheze, la nivelul disciplinei limba şi literatura română, Sărbătoarea Limbii Materne prin activităţi specifice. Anul acesta, elevii au ales să-şi exprime identitatea lingvistică şi culturală prin momente poetice sau muzicale, prin scrierea de eseuri sau realizarea de materiale PPT/ desene.

Scopul derulării activităţii “ Omagiu limbii materne” este promovarea limbii, culturii, istoriei, tradiţiilor, obiceiurilor în contextul sistemului de învăţământ românesc.

Obiectivele acestei activităţi vizează în egală măsură achiziţia de atitudini, clarificarea valorilor şi demersul civic. Enumerăm câteva dintre ele: > îmbunătăţirea competenţelor de comunicare ale copiilor în limba română şi ucraineană; > dezvoltarea spiritului de iniţiativă al tinerei generaţii; > stimularea participării tinerei generaţii, a familiilor, a cadrelor didactice, a întregii comunităţi la activităţi extraşcolare; > realizarea unui schimb de experienţă între cadrele didactice, tânăra generaţie, reprezentanţi ai comunităţii locale; > ameliorarea relaţiei cadru didactic-elev, şcoală-familie-comunitate.

Dintre obiectivele operaţionale ale activităţii, amintim următoarele: > să înţeleagă că limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului unui popor; > să înţeleagă că trebuie încurajată diversitatea lingvistică precum şi dezvoltarea conştiinţei tradiţiilor lingvistice şi culturale în întreaga lume; > să reţină că Ziua Internaţională a Limbii Materne este o sărbătoare ţinută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală, precum şi multilingvismul; > să-şi exprime sentimentele prin intermediul artei; > să-şi dezvolte capacitatea de a interacţiona cu alţi copii, cu adulţi şi cu mediul social pentru a dobândi deprinderi, atitudini şi conduite noi.

E o sărbătoare de suflet Ziua Internaţională a Limbii Materne, deşi poate unii dintre noi o percepem uneori ca pe o corvoadă profesională sau o îndatorire şcolară. Peregrini prin aceste vremuri mercantile în care preocupările sufleteşti sunt considerate a fi desuete, să reflectăm la cuvintele poetului Grigore Vieru – evocat şi el în cadrul activităţii – care spunea că “ limba este creaţia omului prin Dumnezeu. Mai sus omul nu s-a putut ridica. Mai sus Dumnezeu a ridicat nu-mai stelele pe cer şi brazii pe munţi.”

LĂCRĂMIOARA GRIGORCIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: