La Măriţei

Şevcenko şi lăsata secului

Sub această denumire, cu peste un deceniu în urmă, s-a desfăşurat, timp de câţiva ani, o frumoasă activitate dedicată bardului ucrainean Şevcenko.

S-a desfăşurat, dar totul s-a terminat când subsemnatul a ieşit la pensie, spre imensa bucurie a unor „iubitori” de cultură.

De ce m-am apucat să scriu aceste cuvinte?  Spre aducere aminte! Voi ajunge imediat la zi…

Mai întâi câteva date, foarte scurte, despre bardul ucrainean Taras Şevcenko.

S-a născut la data de 9 martie 1814 în satul Morenţi din Ucraina şi a plecat la ceruri la data de 10 martie 1861, din Sankt Petersburg, dar în scurtă vreme a fost înhumat la Kaniv.

Cartea sa de bază este „Kobzarul”. Unul dintre cei mai buni traducători ai săi a fost regretatul poet Ion Cozmei.

Şevcenko a fost poet, pictor, fiind făcut în 1860 membru al  Academiei de Arte, în mod special pentru lucrările sale de gravură în cupru.

Iată că am ajuns şi la ceea ce vreau să subliniez. La 160 de ani de la trecerea la cele veşnice, prof. Serghei Coloşenco îi dedică o plachetă de rebus de 28 de pagini.

Placheta conţine zeci de careuri, monoverbe, biverbe, triverbe, metagrame, rebouri, aritmogrile, cărţi de vizită, aritmogrife etc.

Cine este domnul Serghei Coloşenco?

S-a născut la 14.02.1941 în localitatea Căinari, Republica Moldova. S-a refugiat în localitatea Băcani, Bârlad, judeţul Vaslui. Este ucrainean după tată, deci cunoaşte „Kobzarul” în original.

Absolvent la Facultăţii de Filologie, este profesor de limbă română, publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti.

Editează „Viaţa Noastră”, „Academia Bârlădeană”, „Labirint”, „Cripto”, Biblioteca Rebus” etc., publicaţii care apar la Bârlad. Este şi colaborator permanent al cotidianului  „Vremea Nouă” din Vaslui.

KOLEA KURELIUK

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: