În ancheta de la Opera Naţională din Iaşi

Ministerul Culturii anunţă că va colabora cu DIICOT

Ministerul Culturii a anunţat, ieri, că va colabora cu DIICOT pe parcursul desfăşurării anchetei la Opera Naţională Română din Iaşi. „Referitor la percheziţiile care au avut loc, astăzi, la Opera Naţională din Iaşi, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziţia DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”, se arată într-un comunicat de presă.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, luni dimineaţă, 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Iaşi într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi constituire de grup infracţional organizat, în legătură cu mai multe nereguli la Opera Naţională Română din Iaşi, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Percheziţiile au loc în contextul în care la Opera Naţională Română din Iaşi există de mai multă vreme un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa în ianuarie că aşteaptă raportul Corpului de control privind unele deficienţe semnalate în activitatea Operei Naţionale Române din Iaşi. „Aştept în continuare raportul Corpului de control. Noi am avut două controale trimise în ultima perioadă. Unul la Timişoara şi unul la Iaşi. A venit şi perioada sărbătorilor. Am avut atunci, dacă reţin bine, un caz de COVID pe etajul respectiv şi au fost o perioadă unii angajaţi în izolare până s-a finalizat ancheta epidemiologică şi s-au limpezit lucrurile. Ce pot să vă spun este că raportul de la Timişoara este gata şi în scurt timp va fi gata şi cel de la Iaşi, urmând a-l face public”, spunea Gheorghiu.

În toamna anului trecut, el anunţa că a decis să trimită din nou Corpul de control al ministerului la Opera din Iaşi.

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, a fost ridicată de poliţişti şi dusă pentru audieri la sediul DIICOT – Iaşi, în cadrul unei anchete privind nereguli financiare la Operă, cu un prejudiciu de 5 milioane de lei.

În acelaşi dosar vor fi audiate alte 13 persoane.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI