În Vama Dorneşti

Mai puţine colete controlate, deoarece foarte multe dintre ele veneau din China

> Din cauza situaţiei pandemice a scăzut şi numărul călătorilor verificaţi, din martie 2020 „trenurile internaţionale de persoane fiind suspendate” > Cele mai multe operaţiuni de import-export au înregistrat Egger şi Holzindustrie Schweighofer, fiind constatată şi o creştere a importurilor de ciment, produse laminate şi hârtie

Faţă de 2019, anul trecut volumul de activitate al Biroului Vamal de Frontieră Dorneşti „a cunoscut un uşor trend ascendent la nivelul indicatorilor fizici, crescând nivelul indicatorilor economici” se arată în Raportul privind starea economico-socială a judeţului Suceava în 2020. Astfel, în 2020, comparativ cu 2019, numărul total al operaţiunilor de import-export-tranzit a fost mai mare cu 10%, în timp ce traficul mijloacelor de transport feroviar şi mijloacelor auto a crescut cu 18%. Pe de altă parte, dacă în 2019 au fost controlate la intrare/ieşire 18.719 de persoane, anul trecut controale au fost exercitate asupra a 10.880 de persoane, regresul fiind de 42%. La fel, numărul coletelor poştale şi al chitanţelor vamale eliberate s-a diminuat de la 2.049 în 2019, la 1.412 în 2020, adică cu 31%.

Potrivit Raportului privind starea economico-socială a judeţului Suceava, numărul persoanelor controlate a scăzut din cauza situaţiei pandemice, „care a afectat traficul de călători, trenurile internaţionale de persoane fiind suspendate din luna martie 2020”. Din aceeaşi cauză, mai mic a fost şi numărul de colete verificate, având în vedere că foarte multe dintre pachetele externe veneau din China.

„În ultimii ani activitatea nu s-a restrâns, ci s-a menţinut aproximativ la acelaşi nivel. Toate acestea se reflectă în numărul de ore care trebuie alocate pentru aceste activităţi” se subliniază în analiza citată, potrivit căreia cele mai multe operaţiuni de import-export au înregistrat agenţii economici cu activitate de prelucrare a lemnului, respectiv Egger şi Holzindustrie Schweighofer.

Totodată, a fost constatată creşterea importurilor de materii prime efectuate de către alţi agenţi economici, cum ar fi cele de ciment, produse laminate şi hârtie.

Biroul Vamal de Frontieră Dorneşti are atât activitate de birou de frontieră, cât şi de interior. Specifică, preponderent, traficului feroviar, dar şi celui rutier, aceasta se desfăşoară în Punctul Vamal Vicşani, prima, respectiv ultima staţie de cale ferată de la intrarea/ieşirea trenurilor în/din ţară, în care are loc vămuirea mărfurilor introduse sau scoase pe cale ferată  în/din ţară. În Biroul Vamal din Dorneşti se efectuează operaţiunile de vămuire a mărfurilor care intră/ies în/din ţară sau care vin în tranzit de la alte birouri vamale, pentru agenţii economici din zonă. Punctul Vamal de Poştă Rădăuţi este destinat vămuirii,  câte două zile pe săptămână, a coletelor poştale primite sau trimise de către persoane fizice sau persoane juridice din zona Rădăuţi. Pe lângă Biroul Vamal sunt autorizate şapte  antrepozite vamale în care sunt introduse, sub supraveghere vamală, diferite mărfuri în vederea importului sau exportului. Pe lângă BVF Dorneşti îşi desfăşoară activitatea cinci  comisionari vamali autorizaţi. Prin Biroul Vamal Dorneşti desfăşoară activităţile de import-export între 150 şi 170 agenţi economici din zonă sau din alte părţi ale ţării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: