„De la robie la libertate”

> Cea de-a II-a ediţie a simpozionului naţional cu acest nume a fost organizată cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la eliberarea din robie a rromilor

Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la dezrobirea rromilor, marţi, 23 februarie a.c., a avut loc în Suceava, sub coordonarea inspectorului pentru educaţia rromilor, prof. Lucian Dimitriu, şi a profesoarei Cătălina Simioniuc, a II-a ediţie, online, a simpozionului naţional „De la robie la libertate”, prilej cu care s-au desfăşurat o serie de manifestări culturale şi spirituale. La manifestare au participat subprefectul Daniel Prorociuc, consilierul pentru rromi din Ministerul Educaţiei şi Cercetării Marius Căldăraru, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Ciprian Anton, inspectorul şcolar Constantin Cocerhan,  cunoscutul jurnalist sucevean Sorin Avram şi actorii de etnie rromă Zita Moldovan (prezentatoare a unor emisiuni pentru rromi la Naţional Tv) şi Claudiu Dumitru, care a jucat în filmul „Aferim”, actori cunoscuţi publicului pentru filmele în care au jucat, dar şi pentru faptul că militează pentru emanciparea persoanelor de etnie rromă din România. De asemenea, manifestarea s-a bucurat de participarea unor cadre didactice care au coordonat grupuri de elevi de la şcolile gimnaziale Mitocu Dragomirnei, Bosanci, Zvoriştea, Gulia, Valea Moldovei, Ciprian Porumbescu, Salcea, Pătrăuţi, Vereşti, Pleşeşti, Berchişeşti, Todireşti, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava şi Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca. La capitolul invitaţi speciali, organizatorii au amintit Şcoala Gimnazială Nr. 136 Bucureşti (Ferentari) şi Centrul pentru Tineret din judeţul Vaslui, reprezentat prin directorul Voicu Angela. Asistenţa tehnică a fost asigurată de informaticianul Boris Mihail Pasat.

Oficialii prezenţi virtual la eveniment şi-au manifestat sprijinul pentru integrarea socială şi educaţională a tuturor persoanelor de etnie rromă din judeţul Suceava, judeţ pe care îl reprezintă.

Simpozionul a fost dedicat istoriei şi culturii etniei rrome. Au fost prezentate proiectele culturale şi sociale derulate în cadrul Instuţiei Prefectului, a instituţiilor de învăţământ din judeţul Suceava, aspecte privitoare la istoria şi tradiţiile acestei etnii. De asemenea, a prilejuit dezbateri referitoare la identitatea culturală a rromilor în contextul globalizării.

„Deplângând suferinţele şi marginalizările îndurate de rromi, condamnând atacurile rasiste şi respingând orice formă de discriminare, subprefectul Daniel Prorociuc a apreciat că în ultimii ani statul român şi-a asumat trecutul întunecat, fiind realizate demersuri concrete pentru recuperarea memoriei victimelor totalitarismelor şi onorarea sacrificiului acestora.

De asemenea, participanţii au evidenţiat că trebuie perfecţionată punerea în practică a legislaţiei, pentru ca toţi cetăţenii români, indiferent de etnie, să se bucure de atenţie şi respectul instituţional meritat. Totodată, au fost  cerute un angajament mai energic şi politici publice mai eficiente pentru combaterea urii şi extremismului, avertizându-se că discriminarea şi rasismul sunt pericole reale, care ameninţă pacea socială şi care impun adoptarea cu celeritate a unor măsuri ferme” ne-a declarat prof. Lucian Dimitriu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: