In memoriam

Gheorghe Dolinski

Ce soartă crudă şi haină, azi să ţi se ureze „La mulţi ani !”, iar a doua zi, consternat şi cu  durere în suflet, să spui „Dumnezeu să-l ierte!…”

Născut la 6 februarie 1945 la Bucureşti şi plecat în  veşnicie la 7 februarie 2021, la vârsta de 76 de ani, vârsta maturităţii creaţiei, a îndoliat sufletele a mii de oameni din întreaga ţară, din Cernăuţi şi Chişinău şi din alte zări.

Enciclopedic şi polivalent, profesorul Gheorghe Dolinski, prin abnegaţie, talentat şi o inimă în care a acumulat sentimente  nobile precum cinstea, modestia, datoria, preţuirea şi iubirea, hărăzit de Dumnezeu cu o minte sclipitoare, s-a făcut iubit şi  respectat de generaţii întregi.

Pentru mine, trăitor în mijlocul Ardealului, a fost omul de excepţie care în serile dânsului mi-a pus vorbit despre Bucovina cu tot ce are ea mai frumos: oamenii şi creaţiile lor. Sufletul meu îndoliat o să-l revadă mereu prin lectura cărţilor dăruite, prin amintirea convorbirilor telefonice şi prin recitirea bogatei corespondenţe dintre noi, precum şi prin imaginea de la întâlnirea de la Botoşani, la decernarea premiilor  „Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint” al Editurii „Geea” şi cea de la Gala premiilor Societăţii Scriitorilor Bucovineni de la Suceava, când, mie şi soţiei, Gheorghe Dolinski ne-a înmânat prestigioasa legitimaţie a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB).

Sentimentul de respect pe care i-l voi purta tot timpul mă  obligă să amintesc câteva din preocupările sale: profesor de limba şi literatura română („profesor de umanioare din comuna Arbore”, aşa semna cu mândrie scrisorile); filatelist cu bogate premii naţionale şi internaţionale, printre care medalia de bronz la Expoziţia de filatelie din Thailanda (1990). A primit  titlul „Cetăţean de onoare al comunei Arbore”  ca o consecinţă a implicării sale pe post de „stâlp” al comunităţii. A fost secretar general al SCLRB.

Adaug bogata activitate în Fundaţia „Episcopul Grigore Leu”  –  Mişcarea pentru progresul Satului Românesc, Filiala Suceava, în care şi-au adus contribuţiile mulţi oameni ai  condeiului, dintre care i-aş aminti pe scriitorii Corneliu Leu şi Nicolae Dragoş.

Prof. Gheorghe Dolinski a  fost răsplătit  de preşedintele României cu „Meritul cultural” în rang de cavaler (2004).

Regretăm graba cu care s-a dus la întâlnirea cu soţia Avrămia şi cu Badea Toader…

Într-o aură a neuitării înnobilează chipul celui care a înnourat ochii şi a îndoliat suflete a mii de oameni poetul, scriitorul, reporterul, Geo Ciolcan, în poezia „La Arbore”, publicată în FLAP, din care reproduc versurile: „Să fii de-acum o  umbră călătoare,/Pecetea dintre ardere şi mit;//La Arbore când brazii plâng cuminţi/ Şi scutură pe chipu-ţi neuitarea…”.

Lacrimile noastre să-ţi însoţească drumul spre veşnicie!

NICULAE SUCIU,

Gherlav

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: