Război în Justiţie: SIIJ contra DNA

În Justiţia românească mai sunt şi alte războaie, nu numai acela din titlu. Unele sunt interne, precum confruntarea avocaţilor cu judecătorii şi procurorii, disputele uneori aprinse între procurori şi judecători, normale în orice sistem judecătoresc, iar altele, externe, provocate de amestecul politicului, al guvernului şi al parlamentului, recte al ministrului Justiţiei şi al comisiei parlamentare de specialitate.

Războaiele acestea cică sunt arbitrate părtinitor de Curtea Constituţională care face ce face şi reaprinde vâlvătaia: a legitimat apariţia unei Secţii special create pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, deşi jurisprudenţa CEDO, a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a PE şi a Comisarului pentru Justiţie al UE, a Comisiei de la Veneţia prevede modelul dreptului occidental în care infracţiunile magistraţilor trebuie tratate nediscriminatoriu alături de toate celelalte. CE a enumerat şi motivele: SIIJ are „efect inhibator asupra magistraţilor“, „apar influenţe şi presiuni exterioare asupra instanţelor, afectând încrederea cetăţenilor în Justiţie“. Dar, ca de obicei, ei au zis, ei au auzit.

Toate ne sunt reproşate regulat de câţiva ani în MCV, motiv pentru care România rămâne la index, iar deciziile tribunalelor noastre nu au încă forţa, încrederea şi legitimitatea dreptului european, România fiind pedepsită adesea la CEDO şi, de aceea, ţinută  departe de admiterea în spaţiul Schengen.

Care a fost contribuţia factorului politic? A abrogat probele oricât de evidente obţinute cu tehnicile SRI de urmărire, singurul dotat cu aşa ceva, şi a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu, toate dosarele lucrate până atunci fiind desfiinţate, deşi bugetul statului fusese păgubit cu miliarde de euro care astfel au rămas în buzunarele infractorilor nejudecaţi. Apoi a creat această falie între DNA, care până atunci anchetase magistraţii, şi SIIJ: în 2018, Opoziţia susţinea DNA condusă de Laura-Codruţa Köveşi, care pusese frână corupţiei arestând câţiva capi ai PSD şi ai altora, iar Puterea, adică PSD şi aliaţii săi, au susţinut şi legiferat SIIJ. Conform noii legi promovate de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, SIIJ a preluat toate dosarele magistraţilor de la DNA, având de rezolvat nu mai puţin de 6636(!), inclusiv cele apărute între timp, din care doar 3 au ajuns în instanţe!

Cifrele sunt cu adevărat înspăimântătoare, iar cititorul ar putea rămâne cu impresia că România are cei mai corupţi magistraţi din lume, numai că adevărul este altul: fiecare condamnat are dreptul să se plângă că procurorul şi judecătorul l-au nedreptăţit şi mai toţi o fac, ajutaţi de avocaţi dibaci, sperând că justiţia le va da dreptate şi-i va scăpa de puşcărie. Evident că nu aduc probe noi, iar acţiunile lor sunt imediat anulate în instanţă. Fenomenul are loc, desigur, la alte proporţii, în toate ţările unde funcţionează statul de drept.

Semnele de întrebare asupra corectitudinii SIIJ au apărut imediat după înfiinţare: motivând că unii procurori ai DNA au făcut dosare politice, aşa cum se strofocau să demonstreze liderii şi jurnaliştii PSD fără să producă o minimă dovadă,   noua secţia a luat în sarcină proprie şi dosarele marilor corupţi, lipsind DNA de posibilitatea de a-şi duce la capăt anchetele. În afara acelora care deja ajunseseră în instanţe, toţi marii acuzaţi au scăpat de urmărire penală, iar dacă nu, dosarele lor au trecut pe linie moartă. Şi de aici a pornit războiul împotriva SIIJ, ameninţată acum cu desfiinţarea.

Să mai spunem că întreaga speţă se află acum la Curtea Europeană de Justiţie, care urmează să se pronunţe în martie, dar speranţe că SIIJ va fi astfel legitimată nu sunt fiindcă deja avocatul acuzării a expus punctul de vedere al UE în sensul dreptului european. Evident că atunci respectiva secţie va dispărea din Justiţia românească unde a produs atâta scandal şi lipsă de profesionalism şi asta pentru că întotdeauna dreptul european va prima.

Astfel că o altă încercare de a pune frână luptei anticorupţie şi a-i scăpa pe numeroşii lideri de dosare penale va eşua cu atât mai mult cu cât procurorii UE îşi vor intra în pâine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: