În anul pandemic 2020

Munca cu ziua a pierdut teren

 >Doar 2.100 de suceveni au lucrat anul trecut ca zilieri, în comparaţie cu 2015, când „angajate” în acest regim au fost 3.670 de persoane  

Muncitorii cu ziua nu  au avut prea multă căutare în 2020, acesta fiind un an marcat de restricţiile impuse pe fondul crizei de sănătate publică cauzată de SARS-CoV-2. Astfel,  în anul la care facem referire, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, în aplicaţia informatică „Columbo” au fost înregistrate 101 de registre active de zilieri.

Potrivit inspectorului-şef Romeo Butariu,  acestea au „cumulat 28.011 de poziţii, cu 2.097 zilieri distincţi activi”. Spre comparaţie, în anul 2015, la ITM Suceava au figurat 75 de registre de evidenţă a lucrătorilor cu ziua, „angajate” în acest regim fiind 3.670 de persoane distincte, la un total de 57.218 de poziţii.

În Registrul electronic de evidenţă a zilierilor sunt înregistrate toate persoanele care exercită activităţi cu caracter ocazional, acesta fiind transmis înainte de începerea activităţii de fiecare lucrător care se va afla în raport de muncă cu beneficiarul. De precizat este că, într-un an calendaristic, o persoană nu poate presta activităţi în regim de zilier mai mult de 120 de zile. Excepţie fac zilierii care desfăşoară activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile. Pe de altă parte, un beneficiar nu poate utiliză o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice, în mod continuu, în activităţile de tip sezonier.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: