La Şerbăuţi, sărbătoare de suflet !

> A fost lansat volumul „Şerbăuţi – File de monografie”, semnat de pr. Cătălin-Marian Maxim

18 Făurar, vreme blândă de iarnă. Cu fireşti emoţii am dat curs invitaţiei de a participa la o sărbătoare de suflet, prilejuită de lansarea cărţii „Şerbăuţi – File de monografie” purtând semnătura preotului paroh Cătălin-Marian Maxim.

Mâna de gospodar a primarului comunei a atras repede atenţia. O clădire cochetă, îmbrăcată în haina noului, cu dotări şi aparatură de ultimă generaţie, totul strălucind de curăţenie, un mediu ambiant cum nu întâlneşti în multe instituţii din oraş. În sala mare, cu respectarea regulilor impuse de pandemie şi sub semnul emoţiei binefăcătoare, oameni de diferite vârste şi profesii, unii din alte localităţi, au trăit momente înălţătoare, un eveniment unicat în viaţa comunităţii. Cu căldura din suflet, dar şi cu cea din sală, încet, încet, ca pe o peliculă cinematografică s-au derulat interesante intervenţii, captând plăcut auditoriul. Cuvintele se lăsau uşor rostite şi lumina albă de afară parcă le mângâia, îmbrăţişându-le.

O înşiruire de nume s-a referit la istoria localităţii unde convieţuiesc în bună înţelegere români şi ucraineni, apreciind strădania preotului de a aduna zestrea materială şi spirituală a satului, compartimentată pe domenii de activitate, cu date şi cifre edificatoare, cu alte exemple semnificative.

Într-o ţinută grafică adecvată, cu imaginea bisericii localităţii pe prima copertă şi cu un „Cuprins” variat şi pigmentat cu fotografii despre oameni şi locuri, repere geografice şi istorice, elemente de genealogie eminesciană în spaţiul şerbăuţean, locuitori care au trăit aici: români, ruteni, armeni, evrei, preoţii din Şerbăuţi, elemente de tradiţie locală şi multe altele încununează munca autorului de a oferi cititorului, printr-un stil care place şi atrage, care dă consistenţă lecturii, pagini pe-alocuri cu elemente ce duc şi spre reală proză.

Cartea, în general, este o scriere cu un anumit subiect, o parte din suflet reflectat în cuvinte, un extras din monologul autorului  sau cum spunea Tudor Arghezi „o bucurie, o făgăduinţă, o călătorie prin gânduri, suflete şi frumuseţi”, dar şi Andrei Pleşu (pentru a cita doar două nume) „Cărţile sunt ţelurile oamenilor de a avea aripi”.

„Serbăuţi – File de monografie” este o carte care, odată luată în mână, parcă o simţi alunecând spre suflet şi nu se poate să nu te laşi furat de cuprinsul ei, pentru că doar voinţa şi răbdarea au justificat îndrăzneala autorului de a finaliza-o, un document peste timp în arhiva spirituală a satului şi nu numai.

Despre ea a exprimat gânduri şi trăiri medicul Florin Haidamac, scriitor, membru al Clubului Quasar, autor SF, colaborator în presa locală, apreciind efortul preotului Cătălin-Marian Maxim de a da la lumină această lucrare foarte bine documentată, cu o bibliografie amplă şi intereasantă, conviins fiind că autorul ei are chemare spre cuvântul scris care să bucure şi să emoţioneze.

Ca fiică a satului, profesoara Laura Hapenciuc a evocat amintiri legate de anii copilăriei, de anii de şcoală, de oameni şi locuri, de tot ceea ce a reuşit să-i cultive în suflet şi tatăl său, fost inspector şcolar, dăruindu-i preotului o carte despre Şerbăuţi, atât de scump şi drag, unde revine ori de câte ori glasul rădăcinilor o cheamă.

Cu stilu-i cunoscut, învăluit în atâtea trimiteri interesante, scriitorul şi realizatorul de emisiuni TV Dumitru Brădăţan a subliniat că munca de cercetare concretizată în apariţia acestei valoroase cărţi nu este la îndemâna oricui, preotul a arătat, cu modestia ce-l caracterizează, că a dispus de mijloacele necesare. A rămas plăcut surprins de această lansare de carte, un eveniment cultural tot mai rar în lumea agitată de azi, urându-i autorului paşi îndrăzneţi şi pe drumul deloc uşor al scrisului. Cu versurile recitate în final, Dumitru Brădăţan a fost răsplătit cu aplauze prelungite.

Cartea este un omagiu închinat înaintaşilor vrednici şi un îndemn…

Merite amintite şi alte luări de cuvânt, nu puţine la număr: învăţătorul Vasile Zuziac, profesoarele Roxana Dragomir, Delia Martiniuc, Nicoleta Daneliuc de la DGASPC, bibliotecara Graţiela Sanduleac, preotul de la Negostina, Daniel Petraşuc, fostul primar al comunei, omul fără vârstă Ion Tanasiciuc şi alţii.

În alocuţiunea sa, autorul cărţii, un om cu suflet mărinimos, a evocat în pilde adevăruri şi îndemnuri spre dreapta credinţă, aducând mulţumiri celor care l-au sprijinit în finalizarea acestui demers, cât şi pentru intervenţiile din sală, menţionând că „această lucrare este un omagiu închinat înaintaşilor vrednici ce au trăit în acest spaţiu, dar şi un îndemn pentru cei de astăzi şi cei care vor urma, pentru a cunoaşte şi preţui trecutul, dar mai ales de a trăi cu demnitate prezentul, lăsând, la rândul lor, un nume bun, urmaşilor”.

Lansarea s-a încheiat cu acea cunoscută urare a lui Tudor Arghezi, potrivită momentului: „Carte frumoa-să, cinste cui te-a scris!”. Da, cinste preotului paroh Cătălin-Marian Maxim căruia, cu ani în urmă, i-am cultivat şi eu gustul pentru literatură. Sucevean prin naştere, a prins solide rădăcini în solul şerbăuţean, iubit de enoriaşi, iar el, mereu alături de ei, cu toată dragostea ce le-o poartă, încât dictonul latin: „Homo ornat locum” i se potriveşte de minune!

La Şerbăuţi a fost o zi rodnică, semn bun spre primăvara aşteptată ca o binecuvântare!

EMIL SIMION

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: