În cadrul proiectului „Grup de laboratoare regionale autorizate”

Investiţie de 10 milioane de euro în securitatea alimentară şi siguranţa mediului

Judeţul Suceava, ca lider de proiect, Parcuri industriale „Bucovina” şi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, în calitate de parteneri, au deschis procedurile de accesare de fonduri nerambursabile în cadrul proiectului „Grup de laboratoare regionale autorizate”. Aceasta după ce Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a lansat un apel destinat întocmirii documentaţiilor tehnico-economice pentru proiecte de infrastructură în domeniul specializării inteligente, în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean,  a transmis recent că laboratoarele urmează să deservească inclusiv partenerii clusterului regional inovativ de bioeconomie, sprijinind cercetările aplicative avansate din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Laboratoarele regionale specializate şi autorizate sunt destinate satisfacerii necesităţilor existente în domeniile siguranţei alimentare, securităţii alimentare, siguranţei mediului, precum şi în al încercării şi caracterizării materialelor. Grupul este conceput ca având în componenţă unităţi de cercetare-dezvoltare avansată ce furnizează, de asemenea, servicii de specialitate competente prin laboratorul central şi de cercetare; laboratorul de siguranţă alimentară şi securitatea alimentară cu compartiment de microbiologie; laboratorul de mediu pentru analiza apei, aerului, solului şi analize pedologice şi laboratorul pentru încercarea şi caracterizarea materialelor metalice, materialelor polimerice, lemnului şi textilelor.

Până în prezent, în vederea depunerii cererii de finanţare a fost elaborată şi depusă la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est fişa de proiect. Conform acesteia, valoarea estimată a investiţiei „Grup de laboratoare regionale autorizate” este de 10,7 milioane de euro, fără TVA.  Fişa de proiect a fost declarată admisă şi selectată în portofoliul de proiecte al Strategiei de cercetare şi inovare pentru specializare inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Conform ghidului solicitantului, este necesar un acord de parteneriat prin care sunt stabilite drepturile şi obligaţiile fiecărei entităţi, contribuţia financiară proprie a acestora, precum şi responsabilităţile care le revin în implementarea activităţilor proiectului.

Acordul care urmează a fi încheiat între  judeţul Suceava, Parcuri industriale „Bucovina” şi Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava urmează a fi aprobat în şedinţa ordinară a deliberativului judeţean, care este convocată pentru joi, 25 februarie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI