De la firmele evazioniste din judeţul Suceava

Inspectorii fiscali au recuperat peste 15 milioane de lei

> Cele mai mari sustrageri de la plata obligaţiilor au fost descoperite în construcţii  –  7 milioane de lei, în exploatarea şi prelucrarea lemnului – 3,72 de milioane de lei şi în transport – 2,26 de milioane de lei  > Cereri ale unor firme pentru rambursarea necuvenită a TVA, în valoare de 1,89 de milioane de lei, au fost respinse de lucrătorii fiscali, la persoanele fizice suma solicitată fiind mai mică, respectiv cea de 178.817 de lei

În vederea reducerii evaziunii fiscale şi a economiei subterane, pe durata anului 2020, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava au întreprins mai multe acţiuni de verificare a agenţilor economici de pe raza judeţului, accent punându-se, în primul rând, pe modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumurile şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul de stat.

Oana Violeta Apetrea, purtătorul de cuvânt al AJFP, spune că au avut prioritate agenţii economici cu activităţi în domenii cu grad de risc ridicat în producerea evaziunii, precum cel energetic, cele ale alcoolului, tutunului, produselor agroalimentare, transportului, turismului, construcţiilor, exploatării şi prelucrării lemnului, precum şi cel al forţei de muncă. Aceştia au făcut obiectul a 450 de acţiuni de control, în urma descinderilor stabilindu-se sume suplimentare de intrat la bugetul statului în valoare de aproximativ 15,65 de milioane de lei. Tot în baza constatărilor din timpul controalelor, pierderea fiscală s-a diminuat cu 795.210 lei, 5 decizii de măsuri asigurătoare instituite, acestea urmărind recuperarea a 6,23 de milioane de lei. La agenţii economici din domeniul energetic, cele 10 controale s-au soldat cu un supliment de 356.822 de lei la bugetul statului şi o reducere a pierderii fiscale cu 299.110 de lei. La firmele agroalimentare s-au efectuat 66 de controale, stabilindu-se 1,12 de milioane de lei de virat la buget, pierderea diminuându-se cu 839.017 de lei. Agenţii economici din transportul sucevean au făcut obiectul a 140 de controale, ocazii cu care s-a stabilit o sumă suplimentară de 2,26 de milioane de lei, pierderea fiscală a fost redusă cu 244.794 de lei, o măsură asigurătoare fiind luată pentru  recuperarea  a 690.670 de lei. Cele 24 de controale din turism s-au concretizat în atragerea la bugetul statului a unei sume suplimentare de 263.255 de lei, în timp ce în construcţii, după cele 94 de controale, s-au stabilit sume suplimentare datorate bugetului  în valoare de aproximativ 7 milioane de lei, s-au instituit 3 măsuri asigurătorii pentru 4,67 milioane de lei, iar pierderea fiscală s-a diminuat cu 834.954 de lei. În exploatarea şi prelucrarea lemnului, inspectorii AJFP Suceava au întreprins 114 de acţiuni de control, acestea lăsându-se cu aproximativ 3,72 de milioane de lei reprezentând supliment de intrat în bugetul statului, pierderea fiscală fiind redusă cu  247.243 de lei. În cele din urmă, la firmele din domeniul forţei de muncă, cu prilejul a două controale s-au stabilit sume suplimentare de 872.031 de lei, o măsură asigurătoare urmărind recuperarea a 872.031 de lei.

Tot în ceea ce priveşte reducerea evaziunii fiscale şi a economiei subterane, în anul 2020, obiectul controalelor inspectorilor fiscali din judeţ l-au făcut inclusiv operatorii economici cu restanţe la plată, cei care nu depuneau deconturi sau care aveau TVA de rambursat pe durata a mai multor luni în decursul unui an, dar care nu au solicitat rambursarea acesteia. În consecinţă, potrivit Oanei Violeta Apetrea, pe linia verificării realităţii şi legalităţii sumelor cuprinse în cererile de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) solicitate, pentru persoane juridice anul trecut s-au soluţionat 304 rambursări anticipate. Valoare acestora din urmă a fost de 21,68 de milioane de lei lei, respinse fiind cereri de rambursare de 1,89 de milioane de lei, iar admise cele pentru suma de 19,78 de milioane de lei. În cazul persoanelor fizice, au fost soluţionate 47 de rambursări anticipate în valoare de aproximativ 3 milioane de  lei, respinsă la restituire fiind suma de 178.817 de lei, iar admisă fiind cea de 2,88 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: