Sute de amenzi aplicate de poliţişti pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2

 În perioada 15 – 20 februarie a.c., poliţiştii suceveni au continuat activităţile de monitorizare a modului de respectare a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, în condiţiile în care temperaturile scăzute au determinat cetăţenii să frecventeze cu precădere spaţiile închise.

În acest context, au fost intensificate activităţile de monitorizare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19 în centrele comerciale şi în zonele economice, în gări şi autogări, precum şi în restaurante, cafenele, mijloace de transport în comun etc.

Sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă au intensificat activităţile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, fiind derulate activităţi în special în malluri, centre comerciale, unităţi de alimentaţie publică dar şi în zonele turistice.

Totodată, au fost dispuse şi măsuri de verificare a mijloacelor de transport şcolar.

Astfel, în perioada 15 – 19 februarie a.c., poliţiştii suceveni au derulat, pe raza judeţului, atât în mediul urban, cât şi rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii SARS-CoV-2: au fost verificate 417 societăţi comerciale şi 118 mijloace de transport în comun. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 256 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 55/2020, în valoare de 43.700 lei. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicţiilor impuse 7278 persoane.

Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă şi persoane, inclusiv modul în care măsurile de protecţie stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane prin curse regulate/speciale.

Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiţi de poliţişti în privinţa respectării prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Poliţia Suceava reaminteşte că zilnic echipajele de poliţie, poliţie locală şi jandarmerie aflate în serviciu pe raza judeţului verifică modul de respectare a interdicţiei de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 23 – 5.

Circulaţia persoanelor este permisă în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:

> deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

> deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

> deplasări în afara localităţii ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

> deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteţi obligaţi să prezentaţi, la cererea forţelor de ordine, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteţi obligaţi să prezentaţi, la cererea forţelor de ordine, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

În continuare, poliţiştii, împreună cu celelalte structuri ale MAI şi instituţii cu atribuţii de control, anunţă că vor acţiona, atât în uniformă, cât şi în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Poliţia Suceava recomandă tuturor cetăţenilor să păstreze distanţarea fizică, să poarte masca de protecţie, să nu se expună la riscuri.

„Nu dorim sancţionarea cetăţenilor, ci dorim ca toţi să conştientizeze faptul că sănătatea şi viaţa persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii” a transmis Poliţia Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: