„Nouă ne pasă”

> Profesorii din mediul rural pot accesa fonduri pentru implementarea centrelor after-school pentru copiii cu risc de abandon şcolar

Echipele de cadre didactice din mediul rural care intenţionează să implementeze în şcoala lor centre de tip after-school pentru copiii aflaţi în pericol de abandon şcolar se pot înscrie în programul „Nouă ne pasă”. Procesul de înregistrare se desfăşoară prin intermediul platformei Nouanepasa.ro până la 4 aprilie a.c., iar ulterior există o perioadă de selecţie a aplicaţiilor.

Şcolile selectate primesc o bursă anuală care acoperă cheltuielile pentru masa copiilor, materialele didactice şi plata profesorilor care predau la after-school. În cadrul programului, echipele de profesori au acces la resurse alternative pentru predare şi sunt susţinute pentru a găsi metodele optime pentru motivarea şi integrarea copiilor în comunitatea şcolară, precum şi pentru recuperarea cunoştinţelor restante.

Ţinta programului „Nouă ne pasă”, iniţiat de Fundaţia eMAG şi susţinut de Flanco, vizează în acest an extinderea cu 52 de centre tip after-school, care vor asigura activităţi de educaţie remedială pentru copiii din mediul rural cu o situaţie materială sau familială dificilă.

Abandonul şcolar în sate, un fenomen alarmant, accentuat de epidemie

În anul 2018, rata abandonului şcolar în România la nivel naţional a fost de 16,4%, iar potrivit unui comunicat de presă al Organizaţiei Salvaţi Copiii, rata de părăsire timpurie a şcolii în zonele rurale a fost de 26,6%.

„Abandonul şcolar în zonele rurale este un fenomen îngrijorător, nu vorbim doar despre situaţii accidentale. Pandemia a accentuat acest fenomen şi, dacă nu intervenim rapid, în câţiva ani vom asista la creşterea numărului tinerilor fără nicio specializare, fără loc de muncă şi dependenţi de ajutoare sociale. Avem convingerea că drumul spre normalitate trece obligatoriu prin şcoală şi, de aceea, lansăm acest apel către dascălii proactivi, orientaţi spre soluţii, interesaţi să-i ajute pe copiii aflaţi în dificultate. Metoda noastră de intervenţie este destul de simplă, la centrele after-school se reia materia restantă, grupele sunt de maxim 8-10 copii şi încercăm să adaptăm metoda de predare nevoilor fiecărui copil” a declarat Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMAG.

În perioada 2020-2021, 1.308 copii din 48 de comunităţi rurale au beneficiat, prin participarea celor 249 de profesori, la cursuri de educaţie remedială organizate prin programul „Nouă ne pasă”. În cursul anului 2020, pentru cursurile susţinute în mediul online au fost asigurate de către fundaţie şi tablete cu conexiune la internet. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: