ISJ Suceava a aprobat cererile a 29 de profesori pentru menţinerea în activitate peste vârsta de pensionare de 65 de ani

> De asemenea, au fost aprobate cererile depuse de 109 cadre didactice femei care au optat pentru menţinerea în activitate până la vârsta de 65 de ani

Consiliul de Administraţie al ISJ Suceava a validat 109 cereri ale cadrelor didactice femei care au optat pentru menţinerea în activitate ca titulare în învăţământul preuniversitar sucevean, peste vârsta de pensionare, până la 65 de ani, precum şi 29 de cereri ale unor profesori care au solicitat menţinerea în activitate peste vârsta de 65 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat că în cadrul mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2021-2022 au fost aprobate 109 cereri depuse de cadre didactice femei privind menţinerea în activitate ca titulare în funcţia didactică peste vârsta de pensionare, respectiv până la 65 de ani.

El a explicat că în cazul cadrelor didactice femei, cu vârsta cuprinsă între 61 de ani şi 8 luni şi 65 de ani, dar care nu împlinesc vârsta de 65 de ani până la data de 1 septembrie 2021, acestea pot opta fie pentru menţinerea în activitate ca titulare până la împlinirea vârstei de 65 de ani, fie pentru pensionare, conform metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în învăţământul preuniversitar în anul 2021-2022.

Anuţei a spus că, potrivit OMEC nr. 5991/11.11.2020 şi metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2021-2022, depunerea şi înregistrarea cererilor privind menţinerea în activitate ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare a cadrelor didactice femei s-a realizat, conform calendarului, la nivelul unităţilor de învăţământ, până la data de 29 ianuarie a.c., iar aprobarea acestor cereri s-a făcut la nivelul unităţilor de învăţământ până pe 5 februarie. Ulterior, Consiliul de Administraţie al ISJ Suceava a validat lista cu cererile aprobate, în conformitate cu hotărârea comisiei paritare.

Potrivit metodologiei-cadru, condiţiile legale de pensionare, luându-se în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2021, sunt:

  1. a) pentru femei, vârsta la ieşirea la pensie 61 de ani şi 8 luni, 31 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
  2. b) pentru bărbaţi, vârsta la ieşirea la pensie – 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.

Totodată, al. 3 din art. 29 al metodologiei-cadru prevede că profesorii titulari femei care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. a), precum şi cadrele didactice femei care au avut calitatea de personal didactic de predare titular, reîncadrate în funcţia de personal didactic de predare, în anul şcolar 2020-2021, cu condiţia suspendării pensiei pe durata reîncadrării, care nu împlinesc 65 de ani până la data de 1 septembrie 2021, pot opta, în scris, fie pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, conform prevederilor art. 284 alin. (11) din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, fie pentru pensionarea începând cu data de 1 septembrie 2021.

„Opţiunea se adresează, în scris, consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ până la data de 29 ianuarie 2021. Cadrele didactice titulare femei care optează pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, beneficiază de toate drepturile personalului didactic titular”, mai prevede articolul menţionat.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava a mai spus că alte 29 de cereri de menţinere în activitate a cadrelor didactice, în funcţia didactică, până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, au fost validate de CA al ISJ Suceava, după ce au fost aprobate de consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ.

Metodologia-cadru prevede că „personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2021 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul «foarte bine» şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere”. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: