În zona Şcheia se vor relua patrulările poliţiştilor din Serviciul de Acţiuni Speciale

> Comisar-şef Ionuţ Epureanu: La Şcheia e o situaţie specială

Comisarul-şef de poliţie Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava, a vorbit, vineri, la News Bucovina, despre situaţia infracţionalităţii din judeţ, inclusiv despre situaţiile privind furturile din zona centrală a municipiului, dar şi din zona comunei Şcheia.

El a spus că, în perioada actuală de pandemie, numărul infracţiunilor s-a înjumătăţit faţă de perioada anterioară, în principal ca urmare a restricţiilor impuse, dar crede că această perioadă a acutizat şi frustrările sociale cu privire la securitatea publică şi personală.

„Ceea ce se întâmplă în spaţiul sucevean are o reflectare deosebită asupra cetăţeanului” a spus Epureanu.

Comisarul-şef de poliţie a subliniat că municipiul Suceava este unul dintre puţinele municipii care nu are o criminalitate organizată închegată.

El a arătat că în munca de poliţie preocuparea actuală este de a ţine pasul şi de a se adapta vremurilor moderne.

„(Trebuie) să înţelegi până unde îţi este competenţa şi să vezi cum să abordezi fiecare situaţie. Nu mai merge cu fermitatea excesivă, peste limita legală. Trebuie abordat fiecare caz singular, cu elementele de specificitate” a spus Ionuţ Epureanu.

În ceea ce priveşte comuna Şcheia, el a spus că, atunci când s-a decis înfiinţare zonei speciale de siguranţă publică, s-au luat mai multe angajamente din partea autorităţilor, inclusiv cu montarea unor camere cu rezoluţie bună în zonele cu interes criminogen, în cartiere mărginaşe, unde se construieşte, unde sunt case nelocuite, unde sunt case în construcţie şi se fură materialele de construcţie, arătând că „degeaba se montează camere de luat vederi în zona centrală ca să filmeze fântâna arteziană”.

El a spus că ştie de persoane cărora li s-au furat de mai multe ori bunuri din aceeaşi locaţie.

„Situaţia este puţin specială în zona Şcheia. Când dai avize de construire, când vrei să ai o comunitate frumoasă, trebuie să iei în considerare toate elementele, de la infrastructură, de la tehnologie, de la utilităţi până la elementul de siguranţă publică. Dacă tu te întinzi cu construcţiile pe zece dealuri, cu siguranţă nici poliţia locală şi nici naţională, oricât de numeroşi ar fi, nu pot avea rezultate. Nu e vinovat omul care îşi construieşte, ci e vorba de planul de urbanism şi de viziunea pe termen lung” a spus Epureanu.

La Şcheia parcă e o academie

El a subliniat că Şcheia are şi cel mai mare număr de agenţi economici înregistraţi din judeţ şi că nu e săptămână ca unul dintre marii jucători din plan economic să nu cadă pradă mai mult distrugerilor decât pagubelor, pentru că „pentru o navetă de suc sunt sparte trei termopane şi patru uşi”.

„Se face un prejudiciu de 15.000 de euro pentru două navete de suc şi nişte pufuleţi. Asta ne spune că e vorba de tineri, de adolescenţi. Parcă e o academie acolo. Vin-pleacă, vin-pleacă. (…) Anul trecut au fost patru care au mers în centrele de detenţie pentru minori” a spus comisarul-şef de poliţie.

El consideră însă că situaţia este determinată de lipsa componentelor de bază, cea de educaţie şi cea socială şi financiară.

„Nici hoţul nu fură din hobby” a spus Epureanu, care a arătat că pentru unii este ideea că furând au un trai mai bun şi că, decât să muncească, o duc mult mai bine din valorificarea de bunuri obţinute din furt. El consideră că este dificil, odată pierdut fluxul educaţional al generaţiei tinere de acolo, să se mai poată face ceva în acest sens…

Epureanu a arătat că numai de la începutul anului sunt 25 de furturi în Şcheia, iar majoritatea, 14, sunt pe timp de noapte şi din case în construcţie.

El a mai arătat că nici structura de poliţie nu are suficient personal şi lucrează cu circa un sfert mai puţini angajaţi decât schema de încadrare.

Epureanu a spus că o soluţie, la Şcheia, este folosirea judicioasă a lucrătorilor şi a anunţat că inclusiv cei din Serviciul de Acţiuni Speciale vor iniţia patrulări în zonă şi le vor multiplica ulterior.

El a recomandat agenţilor economici să aibă contracte de prestări servicii cu firme de pază şi protecţie care să intervină dacă este cazul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: