Secretarul general al ONU cere întocmirea unui „plan mondial de vaccinare” împotriva Covid-19

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ieri G20 să întocmească „un plan mondial de vaccinare” pentru a nu uita pe nimeni în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, relatează AFP şi Reuters. „Lumea are nevoie urgentă de un plan mondial de vaccinare pentru a-i aduna laolaltă pe toţi cei care au puterea, expertiza ştiinţifică şi capacităţile de producţie şi financiare necesare”, a spus Antonio Guterres în cadrul unei sesiuni ministeriale a Consiliului de Securitate al ONU. „Eu cred că G20 (care reuneşte cele mai puternice 20 de economii de pe planetă) este bine plasat pentru a stabili un grup de lucru de urgenţă însărcinat să pregătească un astfel de plan mondial de vaccinare şi să coordoneze punerea în aplicare şi finanţarea sa”, a adăugat Guterres. „Acest grup de lucru ar trebui să includă toate ţările în care există o capacitate de a dezvolta vaccinuri sau de a le produce, dacă sunt disponibile licenţe, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alte organizaţii tehnice competente şi instituţii financiare internaţionale”, a precizat el.

Printre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate se află cei mai mari producători de vaccinuri: SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi India. „Dacă lăsăm virusul să se propage foarte rapid în ţările din Sud, el va suferi mutaţii din nou şi din nou” cu „noi variante mai transmisibile, mai mortale, care vor ameninţa potenţial eficacitatea vaccinurilor”, a avertizat el. „Asta poate prelungi considerabil pandemia, permiţându-i virusului să revină pentru a distruge Nordul”, a subliniat secretarul general. „Trebuie să ne asigurăm că toată lumea, peste tot, poate fi vaccinată cât de curând posibil”, a cerut secretarul general al ONU, denunţând „progrese în materie de vaccinare extrem de inegale şi de incorecte”. „Numai zece ţări au administrat 75% din toate vaccinurile împotriva Covid-19. În acest timp, peste 130 de ţări nu au primit o singură doză”, şi-a exprimat el nemulţumirea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: